ßßß
Składniki1,8l bulionu warzywnego lub drobiowego750g kalafiora (może być mrożony)50g śmietany 12%Pęczek koperkuKluseczkiJajko1/3 szklanki mąki pszennejPrzygotowanieDo gotującego się bulionu wrzuć kalafior i gotuj 15 minut.Kiedy kalafior zmięknie, wyjmij mniej więcej połowę łyżką cedzakową z garnka, resztę zmiksuj blenderem na gładko.Wrzuć pozostały kalafior z powrotem do garnka, ponownie zagotuj.Wymieszaj śmietanę z łyżką gorącej zupy, następnie wlej do garnka.Rozbełtaj widelcem jajko, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj energicznie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Ciasto wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Małe kluseczki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię, większe – jeszcze przez 2 minuty.Posiekaj koperek, dodaj do zupy.Gotowe!Kalafiorowa z seremWiosenna zupa jarzynowa z młodym szpinakiemGroszkowa