ßßß Cookit - przepis na Kalafiorowa z kluseczkami

Kalafiorowa z kluseczkami

nazwa

Wykonanie

Zainspirowała mnie kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami Basi Ritz, ale zupę zrobiłam po swojemu. Dotychczas kluseczki robiłam do rosołu i pomidorowej (zazwyczaj, kiedy kończył się makaron), nie przyszło mi do głowy, żeby dodać je do zupy z jarzynami. Pomysł okazał się świetny, zupa smakuje dużym i małym biesiadnikom.
Składniki
1,8l bulionu warzywnego lub drobiowego
750g kalafiora (może być mrożony)
50g śmietany 12%
Pęczek koperku
Kluseczki
Jajko
1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie
Do gotującego się bulionu wrzuć kalafior i gotuj 15 minut.
Kiedy kalafior zmięknie, wyjmij mniej więcej połowę łyżką cedzakową z garnka, resztę zmiksuj blenderem na gładko.
Wrzuć pozostały kalafior z powrotem do garnka, ponownie zagotuj.
Wymieszaj śmietanę z łyżką gorącej zupy, następnie wlej do garnka.
Rozbełtaj widelcem jajko, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj energicznie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Małe kluseczki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię, większe – jeszcze przez 2 minuty.
Posiekaj koperek, dodaj do zupy.
Gotowe!
Kalafiorowa z serem
Wiosenna zupa jarzynowa z młodym szpinakiem
Groszkowa
Źródło:http://mammadeli.com/2014/03/18/kalafiorowa-z-kluseczkami