Wykonanie
Zainspirowała mnie kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami Basi Ritz, ale zupę zrobiłam po swojemu. Dotychczas kluseczki robiłam do rosołu i pomidorowej (zazwyczaj, kiedy kończył się
makaron), nie przyszło mi do głowy, żeby dodać je do zupy z jarzynami. Pomysł okazał się świetny, zupa smakuje dużym i małym biesiadnikom.

Składniki1,8l
bulionu warzywnego lub drobiowego750g
kalafiora (może być mrożony)50g
śmietany 12%Pęczek
koperkuKluseczki
Jajko1/3 szklanki
mąki pszennejPrzygotowanieDo gotującego się
bulionu wrzuć
kalafior i gotuj 15 minut.Kiedy
kalafior zmięknie, wyjmij mniej więcej połowę łyżką cedzakową z garnka, resztę zmiksuj blenderem na gładko.Wrzuć pozostały
kalafior z powrotem do garnka, ponownie zagotuj.Wymieszaj
śmietanę z łyżką gorącej zupy, następnie wlej do garnka.Rozbełtaj widelcem
jajko, stopniowo dodawaj przesianą
mąkę i mieszaj energicznie. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Ciasto wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Małe kluseczki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię, większe – jeszcze przez 2 minuty.Posiekaj
koperek, dodaj do zupy.Gotowe!Kalafiorowa z
seremWiosenna zupa jarzynowa z młodym
szpinakiemGroszkowa