Wykonanie
Moja wersja klasycznej toskańskiej sałatki. Dodatek pieczonej
papryki sprawia, że ma wyjątkowy smak. Duże kawałki chrupiącej
bagietki zdecydowanie wygrywają ze schludnymi grzankami pokrojonymi w równą kostkę. Danie wymaga wcześniejszych przygotowań, ale nie jest to szczególnie kłopotliwe. Wystarczy wieczorem wstawić do piekarnika
bagietkę i
papryki (piecze się samo, trzeba tylko odpowiednio nastawić timer), aby kolejnego dnia cieszyć się smakowitym lanczem.

Składniki (4 porcje)2
czerwone paprykiOliwa250g
bagietka pszennaŁyżeczka suszonego
tymianku2
pomidory200g
pomidorków koktajlowychGarść listków
bazyliiSól,
pieprzPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.
Papryki przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.Na blasze wyłożonej folią aluminiową ułóż połówki
papryk skórą do góry. Posmaruj odrobiną
oliwy. Piecz 30-40 minut, aż z wierzchu
zrobi się czarna.Do mniejszej blaszki porwij
bagietkę na kawałki wielkości solidnego kęsa. Nie musisz się specjalnie przykładać – w tym wypadku precyzja jest zbędna.
Skrop kawałki
bagietki oliwą i posyp suszonym
tymiankiem. Wstaw na niższą półkę piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia
papryk.Upieczone
papryki i grzanki odstaw do wystudzenia.
Pomidory pokrój na ćwiartki,
pomidorki na połówki. Posiekaj listki
bazylii.Z upieczonych
papryk delikatnie ściągnij skórkę – jeśli dobrze się spiekła i nie zapomniałaś o
oliwie, powinno pójść łatwo. Pokrój
papryki na paski.Do miski wrzuć pokrojone
pomidory,
papryki, grzanki i listki
bazylii. Hojnie
skrop oliwą, dopraw do smaku, wymieszaj.Smacznego!Zobacz także:Caprese na trzy sposobyBłyskawiczna
sałatka z
rukoli i
pomidorówMeksykańska tortilla z pikantną salsą