ßßß Cookit - przepis na Panzanella

Panzanella

nazwa

Wykonanie

Moja wersja klasycznej toskańskiej sałatki. Dodatek pieczonej papryki sprawia, że ma wyjątkowy smak. Duże kawałki chrupiącej bagietki zdecydowanie wygrywają ze schludnymi grzankami pokrojonymi w równą kostkę. Danie wymaga wcześniejszych przygotowań, ale nie jest to szczególnie kłopotliwe. Wystarczy wieczorem wstawić do piekarnika bagietkę i papryki (piecze się samo, trzeba tylko odpowiednio nastawić timer), aby kolejnego dnia cieszyć się smakowitym lanczem.
Składniki (4 porcje)
2 czerwone papryki
Oliwa
250g bagietka pszenna
Łyżeczka suszonego tymianku
2 pomidory
200g pomidorków koktajlowych
Garść listków bazylii
Sól, pieprz
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Papryki przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
Na blasze wyłożonej folią aluminiową ułóż połówki papryk skórą do góry. Posmaruj odrobiną oliwy. Piecz 30-40 minut, aż z wierzchu zrobi się czarna.
Do mniejszej blaszki porwij bagietkę na kawałki wielkości solidnego kęsa. Nie musisz się specjalnie przykładać – w tym wypadku precyzja jest zbędna.
Skrop kawałki bagietki oliwą i posyp suszonym tymiankiem. Wstaw na niższą półkę piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia papryk.
Upieczone papryki i grzanki odstaw do wystudzenia.
Pomidory pokrój na ćwiartki, pomidorki na połówki. Posiekaj listki bazylii.
Z upieczonych papryk delikatnie ściągnij skórkę – jeśli dobrze się spiekła i nie zapomniałaś o oliwie, powinno pójść łatwo. Pokrój papryki na paski.
Do miski wrzuć pokrojone pomidory, papryki, grzanki i listki bazylii. Hojnie skrop oliwą, dopraw do smaku, wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz także:
Caprese na trzy sposoby
Błyskawiczna sałatka z rukoli i pomidorów
Meksykańska tortilla z pikantną salsą
Źródło:http://mammadeli.com/2014/01/18/panzanella