ßßß
Składniki (4 porcje)2 czerwone paprykiOliwa250g bagietka pszennaŁyżeczka suszonego tymianku2 pomidory200g pomidorków koktajlowychGarść listków bazyliiSól, pieprzPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.Papryki przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.Na blasze wyłożonej folią aluminiową ułóż połówki papryk skórą do góry. Posmaruj odrobiną oliwy. Piecz 30-40 minut, aż z wierzchu zrobi się czarna.Do mniejszej blaszki porwij bagietkę na kawałki wielkości solidnego kęsa. Nie musisz się specjalnie przykładać – w tym wypadku precyzja jest zbędna.Skrop kawałki bagietki oliwą i posyp suszonym tymiankiem. Wstaw na niższą półkę piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia papryk.Upieczone papryki i grzanki odstaw do wystudzenia.Pomidory pokrój na ćwiartki, pomidorki na połówki. Posiekaj listki bazylii.Z upieczonych papryk delikatnie ściągnij skórkę – jeśli dobrze się spiekła i nie zapomniałaś o oliwie, powinno pójść łatwo. Pokrój papryki na paski.Do miski wrzuć pokrojone pomidory, papryki, grzanki i listki bazylii. Hojnie skrop oliwą, dopraw do smaku, wymieszaj.Smacznego!Zobacz także:Caprese na trzy sposobyBłyskawiczna sałatka z rukoli i pomidorówMeksykańska tortilla z pikantną salsą