Wykonanie
Połączenie makowca i sernika – czy można wymyślić coś lepszego? Dzięki niemu świąteczny klimat utrzymuje się dłużej, a początek nowego roku będzie znacznie słodszy.

SkładnikiCiasto:4 łyżki
mąki pszennej300g mielonego
maku300g
cukru6
jajekŁyżeczka pasty waniliowej lub
laska waniliiSkórka starta z
pomarańczyMasa serowa800g tłustego, zmielonego
twarogu250g
cukru150g
masła5
jajekŁyżka
mąki ziemniaczanejSkórka starta z
cytryny+ Gotowa
polewa czekoladowa i biały
lukierPrzygotowanieCiasto:Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.Oddziel
żółtka od
białek,
żółtka utrzyj z
cukrem.Cały czas ucierając, dodaj
wanilię,
mak i
skórkę pomarańczową.Wsyp przesianą
mąkę i dokładnie wymieszaj.Z
białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.Przełóż ciasto do przygotowanej formy.Masa serowa:Nastaw piekarnik na 180 stopni.Oddziel
żółtka od
białek,
żółtka utrzyj z
masłem i
cukrem.Cały czas ucierając, dodaj
ser,
mąkę ziemniaczaną i
skórkę cytrynową.Z
białek ubij sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.Masę
serową równą warstwą rozsmaruj na cieście makowym.Piecz przez godzinę, jeśli wierzch za bardzo się zrumieni, w połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową.Przestudzone ciasto udekoruj robiąc esy-floresy z polewy i lukru.Smacznego!

Zobacz także:Sernik z
makiemSernik wiedeński XLSernik z kremem
kokosowym