ßßß
SkładnikiCiasto:4 łyżki mąki pszennej300g mielonego maku300g cukru6 jajekŁyżeczka pasty waniliowej lub laska waniliiSkórka starta z pomarańczyMasa serowa800g tłustego, zmielonego twarogu250g cukru150g masła5 jajekŁyżka mąki ziemniaczanejSkórka starta z cytryny+ Gotowa polewa czekoladowa i biały lukierPrzygotowanieCiasto:Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem.Cały czas ucierając, dodaj wanilię, mak i skórkę pomarańczową.Wsyp przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.Przełóż ciasto do przygotowanej formy.Masa serowa:Nastaw piekarnik na 180 stopni.Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z masłem i cukrem.Cały czas ucierając, dodaj ser, mąkę ziemniaczaną i skórkę cytrynową.Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.Masę serową równą warstwą rozsmaruj na cieście makowym.Piecz przez godzinę, jeśli wierzch za bardzo się zrumieni, w połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową.Przestudzone ciasto udekoruj robiąc esy-floresy z polewy i lukru.Smacznego!
Zobacz także:Sernik z makiemSernik wiedeński XLSernik z kremem kokosowym