ßßß
Myślę, że polędwiczki wieprzowe nie wymagają reklamy ;)Są smaczne, wszechstronne i szybkie w przygotowaniu.Można je smażyć, dusić, piec, grillować… „łączyć” z warzywami, owocami, bakaliami, serami…Do wyboru, do koloru!Dzisiaj proponuję wariant „owocowy”, a w zasadzie owocowo-bakaliowy :)Składniki:2 polędwiczki wieprzowe2 łyżki rodzynek2 łyżki pociętych migdałów2 jabłkasól i pieprzoliwa z oliwekwykałaczkicienki sznureczek bawełnianyWykonanie:Polędwiczki nadkroić wzdłuż tak aby powstał duży płat mięsa. Dodatkowo rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.Jedno jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Każdą z polędwiczek posypać połową pokrojonego jabłka oraz 1 łyżką rodzynek i migdałów. Zrolować i zasznurować .
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obrumienić roladki z polędwiczek. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu wyjąć, przykryć talerzem lub folią aluminiową oraz ręcznikiem aby nie wystygły.W tym czasie drugie jabłko pokroić na ósemki i wydrążyć gniazdo nasienne. (Nie obierać!) Na patelnię, na której były obsmażane polędwiczki wlać dodatkowo 1-2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojone jabłko. Smażyć około 5 minut, aż jabłka będą ciepłe i lekko „szkliste”.Upieczone polędwiczki pokroić na plastry i podawać w towarzystwie smażonych jabłek. (Uwaga: Radzę sznurek i wykałaczki wyjmować już po pokrojeniu.)Smacznego:)