ßßß Cookit - przepis na DUSZONE MAŚLAKI

DUSZONE MAŚLAKI

nazwa

Wykonanie

Nie ma takich grzybów, które nadawałyby się lepiej do duszenia niż maślaki. Najdłużej trwa oczywiście zbieranie grzybów, w drugiej kolejności jeśli chodzi o „czasochłonność” jest ich czyszczenie, duszenie trwa stosunkowo krótko, a jedzenie… przysłowiowy „ułamek sekundy”! Są po prostu przepyszne :)
Obecne lato sprzyja grzybiarzom i „grzybożercom”. Jest wilgotno i ciepło. Można samemu wybrać się do lasu na grzybobranie, albo nabyć uzbierane już wcześniej przez kogoś innego wspaniałe kurki, maślaki czy podgrzybki. O tej porze roku każdy leśny parking to sezonowy targ grzybowy ;)
Uwaga:)
Uduszone maślaki można zamrażać. U nas tak przygotowane grzyby pojawiają się potem na wigilijnym stole.
Składniki:
maślaki
cebula
czosnek
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Maślaki oczyścić. Z kapeluszy usunąć brązową „skórkę”. Obrane i umyte grzyby pokroić w paseczki.
Na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę (ilość zależy od osobistych upodobań; nie może być jej jednak zbyt dużo aby nie „zdominowała” smaku całej potrawy;). Do cebuli dodać grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek (niezbyt dużo!). Dusić ok 20-30 minut często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: W czasie duszenia maślaki „puszczą sok” i nie ma potrzeby dolewania wody! Dzięki temu potrawa będzie bardziej aromatyczna.
Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego:)
Wszystkim wielbicielom grzybów polecam także kurki w śmietanie
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/19/duszone-maslaki