Wykonanie

Parę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..
między innymi
ciastka francuskie,ptysiowe, kruche,
drożdżowe oraz babki .
Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany także kominem, pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien
mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim
oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam
groszek ptysiowy Brześć.
groszek ptysiowy Brześć [ 1 opak.]100 g
cukru200 g
miodurodzynkiorzechy włoskieorzechy piniowe
płatki migdałoweMiód stopić na bardzo małym ogniu . Do roztopionego
miodu dodać
cukier i ogrzewać powoli cały czas mieszając.Gotować tak długo, aż będzie ciągnąć się w
nitki, które szybko twardnieją w powietrzu.
Orzechy posiekać , wymieszać z
groszkiem ptysiowym i
płatkami migdałowymi.Dodać do karmelu i dokładnie wymieszać.Przełożyć na talerz lub do foremki.Odstawić do ostygnięcia.



