ßßß
 
            
         Potrzebujemy:70 g masła3 szklanki zmielonych orzechów (możecie użyć mieszanki orzechów i migdałów, lub jednego rodzaju, u mnie orzechy włoskie)3 łyżki rodzynek2 łyżki płatków migdałów1/2 łyżeczki cynamonu4 duże jabłka5 łyżek cukruDno formy o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem.W misce mieszamy orzechy zmielone, cukier, rodzynki i płatki migdałów.Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda i kroimy na 8 części. Do formy wysypujemy 1/3 mieszanki orzechów, dodajemy 1/3 masła pokrojonego w kostkę i rozrzuconego w różnych miejscach. Układamy 1/2 jabłek, posypujemy połową naszego cynamonu.Na wierzch wysypujemy kolejną 1/3 orzechów, wykładamy 1/3 masła pokrojonego w kostkę, układamy pozostałe jabłka, posypujemy resztą cynamonu.Na to wysypujemy ostatnią część orzechów i wykładamy resztę masła.Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, lekko i równomiernie dociskamy ciasto łyżką (będzie się łatwiej kroić).Gotowe, smacznego!
Potrzebujemy:70 g masła3 szklanki zmielonych orzechów (możecie użyć mieszanki orzechów i migdałów, lub jednego rodzaju, u mnie orzechy włoskie)3 łyżki rodzynek2 łyżki płatków migdałów1/2 łyżeczki cynamonu4 duże jabłka5 łyżek cukruDno formy o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem.W misce mieszamy orzechy zmielone, cukier, rodzynki i płatki migdałów.Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda i kroimy na 8 części. Do formy wysypujemy 1/3 mieszanki orzechów, dodajemy 1/3 masła pokrojonego w kostkę i rozrzuconego w różnych miejscach. Układamy 1/2 jabłek, posypujemy połową naszego cynamonu.Na wierzch wysypujemy kolejną 1/3 orzechów, wykładamy 1/3 masła pokrojonego w kostkę, układamy pozostałe jabłka, posypujemy resztą cynamonu.Na to wysypujemy ostatnią część orzechów i wykładamy resztę masła.Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, lekko i równomiernie dociskamy ciasto łyżką (będzie się łatwiej kroić).Gotowe, smacznego!
