ßßß
 
            
         Przepis znaleziony tutaj .Potrzebujemy:300 g zmielonych orzechów włoskich (możemy zmieszać różne rodzaje zmielonych orzechów oraz migdałów)1 kg jabłek (waga przed obraniem)6 łyżek cukru trzcinowego (dodałam 5 i wydaje mi się trochę jeszcze za słodkie, następnym razem dam 4)1/2 łyżeczki sody oczyszczonej100 g masła roślinnego1 łyżeczka cynamonuJabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszam zmielone orzechy z cukrem, sodą i cynamonem.Tortownicę o wymiarach 20-23 cm wykładam papierem do pieczenia (dno). Na dół wysypuję 1/3 orzechów, wykładam 1/3 masła (pokrojonego w kostkę, układam je w kilku miejscach), na wierzch wykładam jabłka (połowę), następnie kolejną warstwę orzechów, masło , jabłka i na koniec ostatnią warstwę orzechów oraz masła.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 1 godzinę.Szarlotkę świetnie się kroi, nic się nie rozpada.* masło jest bardzo ważne ponieważ "skleja" całośćSmacznego:)
Przepis znaleziony tutaj .Potrzebujemy:300 g zmielonych orzechów włoskich (możemy zmieszać różne rodzaje zmielonych orzechów oraz migdałów)1 kg jabłek (waga przed obraniem)6 łyżek cukru trzcinowego (dodałam 5 i wydaje mi się trochę jeszcze za słodkie, następnym razem dam 4)1/2 łyżeczki sody oczyszczonej100 g masła roślinnego1 łyżeczka cynamonuJabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszam zmielone orzechy z cukrem, sodą i cynamonem.Tortownicę o wymiarach 20-23 cm wykładam papierem do pieczenia (dno). Na dół wysypuję 1/3 orzechów, wykładam 1/3 masła (pokrojonego w kostkę, układam je w kilku miejscach), na wierzch wykładam jabłka (połowę), następnie kolejną warstwę orzechów, masło , jabłka i na koniec ostatnią warstwę orzechów oraz masła.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 1 godzinę.Szarlotkę świetnie się kroi, nic się nie rozpada.* masło jest bardzo ważne ponieważ "skleja" całośćSmacznego:)