ßßß Cookit - przepis na JABŁKA PIECZONE Z ORZECHAMI, MIODEM I SEREM CAMEMBERT

JABŁKA PIECZONE Z ORZECHAMI, MIODEM I SEREM CAMEMBERT

nazwa

Wykonanie

Ostatni weekend był przepięknie słoneczny i pozwolił cieszyć się jesienną pogodą. W planach miałam dać sobie duży zastrzyk energii. Oznacza to dla mnie, przede wszystkim, zrobić swój trening biegowy w dobrym tempie. Nie było to trudne, bo tak ładna pogoda zachęciła wielu do wyjścia na trasę, a to zawsze stymuluje. Do tego można było biegać w krótkich spodenkach, a to bardzo lubię; lekki strój daje duży komfort.
Energia to również coś dobrego do zjedzenia, dobrego czyli zdrowego i lekkiego.
Jabłka idealnie pasowały do wczorajszego słońca.
Przepis i procedura są bardzo łatwe, efekt natomiast doskonały i wyrafinowany w smaku.
Składniki:
jabłka
orzechy włoskie, posiekane
migdały, posiekane
miód
cynamon
ser camembert, dowolny
Nie podaję ilości. Wszystko zależy od potrzeb i upodobań.
Wykonanie:
1. Wierzchołki jabłek odcięłam, zdjęłam 'czapeczki', a środki jabłek wydrążyłam.
2. Posiekane orzechy i migdały wymieszałam z miodem i cynamonem. Do trzech jabłek użyłam około 2 łyżek miodu.
3. Środki jabłek napełniłam mieszaniną orzechów z miodem. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na papierze ułożyłam jabłka. Wierzchy jabłek przykryłam czapeczkami.
4. Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200'C i piekłam przez 35 - 40 minut, aż wierzch jabłek zbrązowiał. Pod koniec pieczenia wyjęłam blaszkę, podniosłam czapeczki i położyłam na jabłkach plasterki sera. Przykryłam je ponownie i na parę minut wstawiłam do piekarnika.
Z jabłek wyciekł karmelowy sok z miodem, którym polałam upieczone jabłka.
Jabłka trzeba podawać na gorąco. Można je dodatkowo posypać cynamonem.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/10/1-pazdziernika-2012.html