Wykonanie
            W tym roku mieliśmy dużo 
jabłek w koło domu na drzewach więc trzeba coś rozbić z tymi zbiorami :)Dzisiaj upiekłam po raz pierwszy w życiu te 
owoce.Pieczone 
JabłkaSkładniki na 4 porcje;4 duże 
jabłka50 g mieszanych 
owoców kandyzowanych4 łyżki 
rodzynek30 g 
cukru2 łyżki płynnego 
miodu50 g 
migdałówszczypta 
cynamonu70g 
masła150ml 
wina lub tokajuPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. 
Jabłka umyć , osuszyć i nożem zrobić na skórce ozdobne nacięcie. Usunąć gniazda nasienne.Następnie 
jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem .2. przygotować nadzienie : 
Owoce bardzo drobno posiekać i wymieszać z 
rodzynkami , 
cukrem miodem ,posiekanymi 
migdałami i 
cynamonem.

Napełnić 
jabłka i na każdym umieścić po porcji 
masła. Do naczynia wlać 
wino. 
Jabłka piec ok 30 minut .Wyjąć i najlepiej podawać na gorąco . Można polać je sosem 
waniliowym .