Wykonanie
Ten chlebek piekłam parę dni temu, wykorzystując
serwatkę po
twarogu ..przepis znalazłam tutaj ..ja swój chlebek piekłam w multicookerze.Mój chlebek troszkę za bardzo się spiekł, chyba za dużą temperaturę ustawiłam , albo za długi czas pieczenia [ jeszcze się uczę pracy z multicookerem]..no i zamiast wysmarowania misy
olejem , posypałam
mąką..zresztą widać to na zdjęciu.
350 g
serwatki30 g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
cukru400 g
mąki pszennej typ 65070 g
mąki żytniej razowej1,25 łyżeczki
soliDo miski wlać
serwatkę, dodać
cukier i pokruszone
drożdże. Wymieszać, aby
drożdże się rozpuściły. Dodać obie
mąki i
sól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program
Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia
chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce.