Wykonanie
Akcję Skandynawskie lato 2015 czas zacząć! Mam nadzieję, że tak jak w ubiegłym roku
będę mogła liczyć na Wasz udział. Ciekawa jestem co ciekawego przygotujecie tym razem. Ja w planach mam realizację kilku ciekawych przepisów. 6-go lipca wracam z urlopu i wchodzę do kuchni, aby gotować po skandynawsku.Na początek akcji chciałabym zaproponować Wam to z czego Skandynawia słynie najbardziej, czyli kanapki. Te są bardzo proste do przygotowania. Na pewno uda Wam się jeszcze zdobyć
szparagi, ale musicie się spieszyć bo to już koniec tegorocznego sezonu.Korzystałam z przepisu Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady.
Składniki:kromki
chleba pszenno-żytniegoplastry
szynkizielone szparagiplastry
ostrego żółtego sera1. Odkroić z kromek
chleba skórkę. Przypiec
chleb w tosterze. Piekarnik ustawić na 200 ºC.2.
Szparagi oczyścić, pozbyć się zdrewniałych końcówek. Pokroić na 3-4 kawałki. Oddzielnie odłożyć główki. Gotować
szparagi przez ok. 6 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru. Pod koniec gotowania wrzucić główki
szparagów i jeszcze gotować 2 minuty.3. Na blasze do pieczenia ułożyć kromki
chleba, plasterek
szynki, kilka kawałków
szparagów i plasterek
sera.4. Zapiekać około 6 minut. Podawać gorące.Jeśli nie znacie szczegółów akcji Skandynawskie lato, polecam zajrzeć do zaproszenia, które pojawi się po kliknięciu na poniższy banerek.