Wykonanie
Podam Wam za chwilę prosty przepis na efektowne śniadanie. Dzisiaj wypróbowałam ten pomysł i byliśmy z mężem baaardzo zadowoleni. Ciepłe śniadanie w niedzielny poranek, z
jajkami w roli głównej, to u nas tradycja już. Żeby nie było nudno ciągle szukam inspiracji na kulinarne celebrowanie tejże tradycji.Do tego przepisu będzie potrzebna forma do muffinek - najlepiej, żeby miała głębokie, jak najgłębsze "kubeczki" wtedy będzie można zmieścić w nich wiele pyszności.
Składniki:6 jaj6 plasterków
szynki6 plasterków
sera żółtego3 kromki
chlebałyżka
masłaPrzygotowanie:W pierwsze kolejności smarujemy foremki do muffinek
masłem - bardzo dokładnie i dość grubo. Z
chleba wycinamy 6 krążków ( u mnie kwadraty - bo łatwiej :)). Układamy
chleb na dnie foremek.
Szynkę i
ser kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Układamy je na przemian na
chlebie, dociskając całość do dna - ja ułożyłam w każdej foremce po 2 paski
szynki i po 2 paski
sera. Na górę wbijamy delikatnie
jajo.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z termoobiegiem, na 15 minut.Aby wyjąć z formy
jajka należy okroić je nożem, podważyć i przenieść całości na talerz za pomocą łyżki.
Jeśli posiadacie głębsze od moich foremki proponuję dodać jeszcze na
szynkę i
ser pieczarki przesmażone lub
czerwoną fasolę z puszki lub może po plasterku
pomidora.Smacznej niedzieli :)