Wykonanie
Sezon
szparagowy uważam za rozpoczęty! Niezwykle proste szybkie i pyszne danie.
Szparagi są bardzo soczyste, w połączeniu z
szynką parmeńską,
serem oraz
ciastem francuskim, tworzą nierozłączny duet!Składniki:pęczek
szparagów (14 sztuk)opakowanie
ciasta francuskiegożółty ser w plastrach
szynka parmeńska/ szwarcwaldzkaIlość
szynki oraz
sera należy dostosować do ilości
szparagów, które mamy.
Szparagi myjemy, obcinamy końcówki. Ja
szparagi obrałam, mimo panującego przekonania, że zielone nie są twarde. Dzięki temu były niesamowicie soczyste. Obrane
szparagi wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10 minut, aby się sparzyły. W międzyczasie kroimy
żółty ser i
szynkę w paski.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty
Szparagi osuszamy, zawijamy po dwa lub trzy w
szynkę i
ser. Tak przygotowane warzywa, układamy na przyciętym cieście francuskim i zawijamy "szlafroczki", i smarujemy
żółtkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, pieczemy ok. 20 minut, do zrumienienia.Smacznego :-)
Śledź nas na: