ßßß
Składniki na 4-6 porcji:100 ml mleka3 małe jajka125 ml wody25 dag mąki1/2 łyżeczki soli1. Do garnuszka/miski wlać mleko, wybić jajka, dolać wodę i sól. Wymieszać mikserem.2. Dodawać stopniowo mąkę i miksować na gładką masę. Ciasto ma przypominać konsystencją gęste ciasto naleśnikowe/śmietanę.3. Wybrać duży i dość wysoki garnek (aby móc postawić na nim durszlak). Zagotować w dużym garnku ok. 4 litry wody. Dodać 2 łyżeczki soli.4. Ciasto wlewać 4 porcjami do durszlaka i przelewać przez durszlak mieszając łyżką.5. Przelane do wody kluseczki przemieszać od razu łyżką i wyjmować z wody łyżką cedzakową na sito jak tylko wypłyną na wierzch (mogą się gotować maksymalnie 1 minutę). Na sicie przelewać zimną wodą. Gotować kolejne porcje. W ten sposób szpecle nie będą sklejone.Tak przygotowane szpecle można wykorzystać później do zupy czy zapiekanki. Jeśli mają być podane ze skwarkami, to oczywiście trzeba je podawać od razu bez przelewania zimną wodą. Gdy mamy w posiadaniu specjalne sito do szpecli, to nie ma potrzeby robić ich na raty. Wtedy całość ciasta przelewamy przez sito i wyjmujemy szpecle, gdy wszystkie wypłyną na wierzch i chwilę się pogotują.W sobotę pokażę Wam przepis na zapiekankę z wykorzystaniem tych pysznych kluseczek prosto z Bawarii.