Wykonanie
Lubię odkrywać smaki innych
krajów. Nie mam za bardzo czasu i warunków na podróże, więc chociaż w ten sposób
mogę podróżować po innych krajach. Stąd mój aktywny udział w akcji Kuchnia niemiecka organizowanej przez Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Żałuję, że już się kończy. W zanadrzu mam jeszcze bawarską zapiekankę ze szpeclami, ale najpierw
pora na przepis na jej podstawę, czyli niemieckie kluseczki kładzione spätzle. Wrzuca się je na
wodę przez specjalne sito/tarkę. Ja użyłam zwykłego durszlaka.Bazowałam na przepisie z
Tiny, nr 4 z 18 lutego 2015.

Składniki na 4-6 porcji:100 ml
mleka3 małe
jajka125 ml
wody25 dag
mąki1/2 łyżeczki
soli1. Do garnuszka/miski wlać
mleko, wybić
jajka, dolać
wodę i
sól. Wymieszać mikserem.2. Dodawać stopniowo
mąkę i miksować na gładką masę. Ciasto ma przypominać konsystencją gęste ciasto naleśnikowe/śmietanę.3. Wybrać duży i dość wysoki garnek (aby móc postawić na nim durszlak). Zagotować w dużym garnku ok. 4 litry
wody. Dodać 2 łyżeczki
soli.4. Ciasto wlewać 4 porcjami do durszlaka i przelewać przez durszlak mieszając łyżką.5. Przelane do
wody kluseczki przemieszać od razu łyżką i wyjmować z
wody łyżką cedzakową na sito jak tylko wypłyną na wierzch (mogą się gotować maksymalnie 1 minutę). Na sicie przelewać zimną
wodą. Gotować kolejne porcje. W ten sposób szpecle nie będą sklejone.Tak przygotowane szpecle można wykorzystać później do zupy czy zapiekanki. Jeśli mają być podane ze skwarkami, to oczywiście trzeba je podawać od razu bez przelewania zimną
wodą. Gdy mamy w posiadaniu specjalne sito do szpecli, to nie ma potrzeby robić ich na raty. Wtedy całość ciasta przelewamy przez sito i wyjmujemy szpecle, gdy wszystkie wypłyną na wierzch i chwilę się pogotują.W sobotę pokażę Wam przepis na zapiekankę z wykorzystaniem tych pysznych kluseczek prosto z Bawarii.