ßßß
Składniki:20 dag liści szpinaku15 dag truskawek5 dag orzechów włoskich2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka cukruszczypta soli1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu1 łyżka sezamu1. Orzechy należy uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miseczki i poczekać aż ostygną. Szpinak umyć, osuszyć i usunąć z niego twarde łodyżki. Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować i przekroić na połówki.2. Liście szpinaku ułożyć na talerzu. Na nim połówki truskawek oraz orzechy.3. Przygotować dressing poprzez zmieszanie (najlepiej potrząsając energicznie w słoiku) octu balsamicznego, oliwy, cukru, soli oraz pieprzu.4. Polać sałatkę sosem oraz posypać sezamem. Można podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego – u mnie łososia z patelni grillowej i purée z ziemniaków.
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale jej smak jest niezwykle zaskakujący. Uwielbiam truskawki w towarzystwie octu balsamicznego, a chrupiący szpinak sprawia, że całość to istna poezja smaków