Wykonanie
Przepis pochodzi z książki Zofii Zawistowskiej „Warzywa w kuchni i spiżarni”. Tym razem nie wprowadzałam żadnych modyfikacji.Składniki:80 dag
ogórków40 dag
ziemniaków5 dag
masła1/2 szklanki
śmietany 12%sól,
pieprznatka pietruszkikoperekOgórki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Najlepiej użyć małych
ogórków tzw. „kiszeniaków”. W przypadku większych
ogórków należy wydrążyć nasiona. Następnie obieramy
ziemniaki i kroimy je w kostkę. Tak przygotowane warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 25 minut. Następnie miksujemy na zupę-krem. Dodajemy
sól,
pieprz,
śmietanę oraz posiekaną
natkę i
koperek.

Niech zdjęcie Was nie zmyli, zupka nie jest z widocznych na zdjęciu
ogórków. W słoikach są
ogórki kiszone na zimę wg Pyzy. Pojawią się na blogu w przyszłym tygodniu.Z uwagi na zawartość
ziemniaków dodaję zupkę do mojej akcji Warzywa psiankowate!