ßßß Cookit - przepis na ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW NA SPOSÓB FRANCUSKI

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW NA SPOSÓB FRANCUSKI

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki Zofii Zawistowskiej „Warzywa w kuchni i spiżarni”. Tym razem nie wprowadzałam żadnych modyfikacji.
Składniki:
80 dag ogórków
40 dag ziemniaków
5 dag masła
1/2 szklanki śmietany 12%
sól, pieprz
natka pietruszki
koperek
Ogórki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Najlepiej użyć małych ogórków tzw. „kiszeniaków”. W przypadku większych ogórków należy wydrążyć nasiona. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Tak przygotowane warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 25 minut. Następnie miksujemy na zupę-krem. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę oraz posiekaną natkę i koperek.
Niech zdjęcie Was nie zmyli, zupka nie jest z widocznych na zdjęciu ogórków. W słoikach są ogórki kiszone na zimę wg Pyzy. Pojawią się na blogu w przyszłym tygodniu.
Z uwagi na zawartość ziemniaków dodaję zupkę do mojej akcji Warzywa psiankowate!
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/09/20/zupa-ze-swiezych-ogorkow-na-sposob-francuski