ßßß Cookit - przepis na PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KISZONE

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KISZONE

nazwa

Wykonanie

Polska stoi kiszonkami, a moimi ulubionymi są zdecydowanie ogórki kiszone.
Kiszaczki (jak nazywamy je w mojej rodzina) są zdecydowanie łagodniejsze dla naszego organizmu niż ogórki świeże, a i mają bardzo dużo witaminy C.
Zrobienie ich samodzielnie jest niezwykle proste, a i nie trzeba ich później zagotowywać.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na zalewę - proporcje:
1 litr wrzącej wody
2 łyżki soli
Składniki na duży słoik:
2-3 ząbki czosnku
ogórki gruntowe (tyle, ile wejdzie do słoika, mają być ciasno ułożone)
2 baldachy kopru
dwa spore kawałki chrzanu, obranego
kilka liści wiśni (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Rozpuść sól we wrzątku i odstaw wodę do wystudzenia.
2. Na dnie wyparzonych słoików umieść koper, liście wiśni i czosnek.
3. Bardzo dokładnie umyte ogórki ułóż pionowo w słoiki. Mają być bardzo ciasno ułożone, a pomiędzy nimi kawałki chrzanu.
4. Zalej słoiki zimną zalewą.
5. Zakręć słoiki i ułóż w ciemnym miejscu, ale w temp. pokojowej na 2-3 dni.
6. Zanieś słoiki do piwnicy. Będą gotowe po około miesiącu.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/przetwory-na-zime-ogorki-kiszone.html