Wykonanie

Polska stoi kiszonkami, a moimi ulubionymi są zdecydowanie
ogórki kiszone.Kiszaczki (jak nazywamy je w mojej rodzina) są zdecydowanie łagodniejsze dla naszego organizmu niż
ogórki świeże, a i mają bardzo dużo witaminy C.Zrobienie ich samodzielnie jest niezwykle proste, a i nie trzeba ich później zagotowywać.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na zalewę - proporcje:1 litr wrzącej
wody2 łyżki
soliSkładniki na duży słoik:2-3 ząbki
czosnkuogórki gruntowe (tyle, ile wejdzie do słoika, mają być ciasno ułożone)2 baldachy
koprudwa spore kawałki
chrzanu, obranegokilka liści
wiśni (opcjonalnie)

Wykonanie:1. Rozpuść
sól we wrzątku i odstaw
wodę do wystudzenia.2. Na dnie wyparzonych słoików umieść
koper, liście
wiśni i
czosnek.3. Bardzo dokładnie umyte
ogórki ułóż pionowo w słoiki. Mają być bardzo ciasno ułożone, a pomiędzy nimi kawałki
chrzanu.4. Zalej słoiki zimną zalewą.5. Zakręć słoiki i ułóż w ciemnym miejscu, ale w temp. pokojowej na 2-3 dni.6. Zanieś słoiki do piwnicy. Będą gotowe po około miesiącu.Smacznego :)