Wykonanie
W zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na
przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl rozpoczynamy
ogórkami kanapkowymi, które podpatrzyłyśmy u
Margarytki :). To była totalna nowość dla mojej rodziny, ale pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Zrobiłam 12 słoików, ale w przyszłym roku zrobię pewnie więcej :).
Ogórki, chociaż nazywają się kanapkowe, można też z powodzeniem podać do obiadu.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na około 6 słoików (po 400ml):1,5 kg
ogórków gruntowych2 szklanki
wody1 i 3/4 szklanki
cukru1 i 3/4 szklanki
octu spirytusowego1 łyżka ziaren
gorczycy1 łyżka
czarnego pieprzu w ziarenkach10 ziaren
ziela angielskiego1 płaska łyżka
kurkumy1 płaska łyżka
soliWykonanie:1. Pokrywki i słoiki umyj i wyparz .2.
Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (użyłam mandoliny).3. Włóż
ogórki do słoików (mają być ciasno ułożone).4. Zagotuj
wodę z
cukrem i
przyprawami.5. Wlej
ocet i gotuj jeszcze dodatkowe 5 minut (pod przykryciem).6. Wlej gorącą zalewę do słoika (nie przecedziłam jej). Zakręć weki.7. Duży garnek wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki.8. Wlej do garnka tyle gorącej
wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików.9. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia
wody.10. Gotuj kolejne 5-7 minut.
Ogórki w tym czasie zmienią kolor na jasnozielony.11. Wyciągnij
ogórki na ściereczkę i przykryj je ręcznikiem. W taki sposób
ogórki będą powoli stygły. Zdejmij ręcznik dopiero kiedy
ogórki całkowicie wystygną.12.
Ogórki można jeść po minimum tygodniu, ale lepiej poczekać.Smacznego :)