Wykonanie
Robienie
przetworów na zimę to już tradycja w koperkowej kuchni. Lubię zamykać w słoikach skarby lata i cieszyć się nimi, gdy na podwórku szaro i ponuro…Robię najróżniejsze
dżemy i inne
przetwory (na blogu jest już sporo przepisów), ale jedną z naszych ulubionych pozycji jest
Sałatka szwedzka .
Składniki:2kg
ogórków gruntowych2 l
wody½ szklanki
soli kamiennejZalewa:1,5 szklanki
octu spirytusowego 10%3,5 szklanki
wody2 szklanki
cukruDodatki:2
marchewkiBiała
gorczyca (po ½ łyżeczki na słoiczek)
Goździki (po 2 sztuki na słoiczek)
Ziele angielskie (po 2 sztuki na słoiczek)
Pieprz czarny ziarnisty (po 3 sztuki na słoiczek)Wykonanie:
Ogórki po bardzo dokładnym umyciu kroimy na cieniutkie plasterki.
Wodę mieszamy z
solą i zalewamy
ogórki. Odstawiamy na 2 godziny,
potem zlewamy całą
wodę,
ogórki wrzucamy na sitko lub durszlak i czekamy aż cała
woda się odsączy.W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Powinny być dokładnie umyte i wyparzone (moje słoiki miały ok. 0,3l pojemności).
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Do każdego ze słoików wkładamy trochę
marchewki,
gorczycę,
ziele angielskie,
goździki i
pieprz. Zapełniamy je mniej więcej do ¾ wysokości
ogórkami.Przygotowujemy zalewę. Podgrzewamy
wodę zmieszaną z
cukrem, jak się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dolewamy
ocet, dokładnie mieszamy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, dokładnie zakręcamy, pasteryzujemy przez 10 minut i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.