Wykonanie

W przedwojennej książce kucharskiej
Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z
pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam
cytrusowe kluski wypróbować.Danie okazało się niezwykle orzeźwiające i nam bardzo smakowało. Sezon na
pomarańcze (wtedy są najsmaczniejsze) przypada na miesiące zimowe, co oznacza, że możemy delektować się owocowymi pierogami nie tylko latem.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:ciasto na pierogi (z połowy porcji podanej w przepisie)około 4
pomarańcze bez pestek (ilość zależy od wielkości
owoców)kwaśna
śmietana lub gęsty
jogurt naturalnybułka tartacukiermasło
Wykonanie:1.
Pomarańcze obierz ze skórek i błonek.2. Ciasto pierogowe rozwałkuj bardzo cienko i wykrawaj z niego kółka.3. Każde kółko nadziej kawałkami
pomarańczy. Jeżeli masz bardzo kwaśne
owoce, to możesz posypać farsz niewielką ilością
cukru. Zlep pierogi.4. Pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z niewielką ilością
oleju.5. Gotuj po kilka sztuk klusek w jednym momencie, a kiedy wypłyną na wierzch gotuj je jeszcze przez około minutę.6. Na patelni rozpuść
masło i dodaj do niego
bułkę tartą. Smaż do zrumienienia.7. Ciepłe pierogi polej
masłem z
bułką tartą i posyp
cukrem. Osobno podaj
śmietanę.Smacznego :)