Wykonanie
Wchodzę o świcie do kuchni zanim spojrzę przez okno. Gdy zabrzęczę garnkiem na płycie, usłyszę dźwięk wsypywanych do garnka
płatków owsianych, chlupot wlewanego
mleka i trzask odpalanego gazu jestem gotowa. Gotowa na szarość, na burość, na dżdżysty dzień i mgłę za oknem. Już po chwili odurza zapach ciepłego
mleka,
płatków, pieczonych
śliwek. Jesienne poranki rozpoczynam owsianką, a dziś nowa, pyszna owsianka kokosowa z pieczonymi
śliwkami . Pokochacie ją!
Od rana słucham Korteza, na początek "Niby Nic" i Kortez w dobrej, pobudzającej wersji. Idealnej na rozpoczęcie dnia, posłuchajcie...Latem, w te nieco chłodniejsze dni sięgałam po owsiankę gotowaną na wodzie lub
soku owocowym. Jesienią wracam do kojących, kremowych owsianek na
mleku, ale tym razem jest to
mleko roślinne, moje ukochane,
mleko kokosowe . Naprawdę tak niewiele trzeba, by dobrze rozpocząć poranek jesienią - zamiast marudzenia, że chłodno, że wilgotno, że za dużo uprań, szalików, że już czapka, zamiast bagażu smętów, radosny ładunek energii, o który przecież tak łatwo można zadbać - miska gorącej owsianki, cudowne pieczone
owoce. Tak to można stawiać czoło jesieni!5-7
śliwek węgierek*szczypta
cynamonu40g
płatków owsianych błyskawicznych10g
wiórków kokosowych100g
mleka kokosowego150g
wodyopcjonanie - łyżeczka
miodu spadziowego lub wrzosowegoUsuń pestki ze
śliwek i pokrój
owoce na ćwiartki. Wymieszaj w naczyniu do pieczenia z
cynamonem. Zapiekaj 15 minut w 220°C.Wsyp
płatko owsiane i wiórki do garnuszka, wlej
mleko, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj ciągle mieszając ok 5-6 minut.
Potem wyłącz gaz i odstaw pod przykryciem na 5 minut.Przełóż gorącą owsiankę do miseczki, na wierzchu wyłóż gorące, upieczone
śliwki, jeśli lubisz, dodaj łyżeczkę
miodu, ale ja nie dosładzam tej owsianki, jest idealna!Miłego dnia :)* najlepiej od razu upiecz podwójną, albo podwójną porcję, będzie do owsianki na kolejny dzień, albo do podzielenia się z bliskimi