ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe paluchy na śmietance

Śniadaniowe paluchy na śmietance

nazwa

Wykonanie

Fajne te bułki, bielutkie, puszyste i mięciutkie. Na dodatek można je odwijać prawie jak z kłębka, gdyby ktoś chciał się przy jedzeniu pobawić ;)
Składniki na 16 sztuk :
Zaczyn :
20 g. świeżych drożdży
0,5 szklanki śmietanki 30%
1 płaska łyżeczka cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto :
4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo :
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie :
Leciutko podgrzewam w misce śmietankę, wkruszam do niej drożdże, dodaję cukier i mąkę. Mieszam, by wszystko się połączyło. Miskę ustawiam na garnku z mocno ciepła woda, przykrywam ścierką i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, olej, wyrośnięty zaczyn i stopniowo wodę. Zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, wyrabiam je kilka minut. Miskę oprószam mąką, przekładam do niej z powrotem ciasto, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia (najczęściej wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni c. na ok. 40 minut). Ciasto powinno podwoić objętość. Gdy wyrośnie, uderzam w nie kilka razy, by je odgazować, po czym lekko zagniatam na podsypanej mąką stolnicy. Dzielę na 16 równych części, każdą lekko rozciągam w prostokąt. Każdy prostokąt cienko rozwałkowuję (zrobiłam to wałkiem do mięsa, dzięki czemu ciasto zyskało dodatkową puszystość), leciutko smaruję ciepłą wodą i zwijam w rulonik. Układam na wyłożonych papierem blachach tak, by miejsce łączenia było u góry. Wszystkie bułeczki smaruję ciepłym mlekiem, dostawiam blachy na 10 minut do napuszenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piekę ok. 20-25 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/sniadaniowe-paluchy-na-smietance.html