Wykonanie
Opanowała mnie nieodparta potrzeba upieczenia
ciastek. Mam tak (niestety) co jakiś czas i rzadko udaje mi się z takim pragnieniem wygrać :)
Ciastek trochę ostatnio było, rozsądek już całkiem głośno przemawiał, żeby przystopować - no to ustąpiłam ... troszkę ;)
Ciastka z
ksylitolem zamiast
cukru, część
mąki zastąpiły zdrowe
płatki orkiszowe i proso (w temacie zdrowych i pysznych dodatków polecam firmę Fresano), dodałam też sporo suszonych
bakalii.Mnie smakują w wersji bardziej wypieczonej, więc jeśli skusicie się na spróbowanie, czas pieczenia dopasujcie do swoich upodobań.




Składniki :2
jajka1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
płatków orkiszowych, polecam
płatki BiO firmy Fresano0 , 5 szklanki prosa ekspandowanego1/3 szklanki
ksylitolu1 łyżeczka
proszku do pieczeniapo garści:
rodzynek,
żurawiny i posiekanych suszonych
śliwek100 g.
masłaPrzygotowanie :Do miski wbijam
żółtka, dodaję
mąkę,
płatki orkiszowe, proso,
bakalie,
proszek do pieczenia i
ksylitol - mieszam łyżką do połączenia się składników. Rozpuszczam
masło i gorące wlewam do miski, mieszam. Z
białek ubijam pianę, dodaję do reszty, chwilę mieszam ciasto dłonią. Odrywam porcje wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczam formując okrągłe
ciasteczka. Układam je na blasze wyłożonej papierem, po czym piekę przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.Przepis autorski.



