ßßß Cookit - przepis na Korzenny chlebek dyniowy z żurawiną

Korzenny chlebek dyniowy z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Pokochałam świeżą żurawinę w cieście, niestety tym razem nie miałam jej wystarczająco dużo. Chlebek bardzo wilgotny, o korzennym zapachu z kwaskowatą żurawiną. Jak dla mnie ideał na drugie śniadanie. Wzorowałam się na przepisie Delii Smith na chlebek bananowo-orzechowy, ale myślę, że mogłaby go nie poznać.
Składniki:
80g masła
100 g cukru
1 jajko
230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g puree z dyni
1 łyżka przyprawy korzennej
50 g świeżej żurawiny (można więcej)
Wykonanie:
Masło stopić i przestudzić. Mąkę, cukier, proszek i przyprawę wymieszać. Puree dyniowe wymieszać z jajkiem i masłem. Następnie dodać do mąki i wymieszać. Dodać umytą i osuszoną żurawinę i ponownie wymieszać. Piec w keksówce (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przez kilka minut pozostawić w formie, a następnie ostudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/11/Korzenny-chlebek-dyniowy-z-zurawina.html