Wykonanie
Pokochałam świeżą
żurawinę w cieście, niestety tym razem nie miałam jej wystarczająco dużo. Chlebek bardzo wilgotny, o korzennym zapachu z kwaskowatą
żurawiną. Jak dla mnie ideał na drugie śniadanie. Wzorowałam się na przepisie Delii Smith na chlebek
bananowo-
orzechowy, ale myślę, że mogłaby go nie poznać.

Składniki:80g
masła100 g
cukru1
jajko230 g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g puree z dyni1 łyżka
przyprawy korzennej50 g świeżej
żurawiny (można więcej)Wykonanie:
Masło stopić i przestudzić.
Mąkę,
cukier, proszek i
przyprawę wymieszać. Puree
dyniowe wymieszać z
jajkiem i
masłem. Następnie dodać do
mąki i wymieszać. Dodać umytą i osuszoną
żurawinę i ponownie wymieszać. Piec w keksówce (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przez kilka minut pozostawić w formie, a następnie ostudzić na kratce.
