Wykonanie
Pyszne, proste w wykonaniu
ciasteczka grysikowe z masą
migdałowo-
orzechową:)

Składniki:25 dag
masła25 dag grysiku1/5 litra
wody1
aromat pomarańczowy15 dag
płatków migdałowych lub
orzechów12 dag
cukru1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
solikonfitura lub
syrop owocowypapier do pieczeniaWykonanie:
Masło roztopić i sklarować, dodać grysik, dokładnie wymieszać stale mieszając i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnie dodać ½ litra gorącej
wody, aromat,
sól do smaku. Masę dokładnie wymieszać i odstawać na godzinę.
Migdały i
orzechy (pół na pół) drobno posiekać i wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Masę grysikową podzielić na kawałki, formując małe placuszki. Następnie w placuszkach robimy wgłębienie, napełniamy mieszanką
migdałową, przykrywamy masą grysikową. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu ostudzić i podawać z domową
konfiturą.