Wykonanie

Opis : Wielu z Was na pewno zastanawiało się jak przyrządzić
dynie, ale nie wie, z której strony się za nią "złapać". Otóż puree z dyni pokaże Wam jak to wszystko działa, ponieważ przeważnie od niego wszystko się zaczyna, ponieważ jest podstawowym składnikiem wielu wypieków i potraw.W zależności od tego, do czego chcemy go użyć, przyprawiamy go właściwie do dania, w którym będzie występować. Możemy mieszać go z innymi warzywami np.
ziemniakami i przyprawiać na słodko, słono lub korzennie.Pochodzenie : przepis własny i ogólnodostępnyIlość : proporcjonalna do ilości dyni i jej wagiPotrzebne :naczynie żaroodporne z przykrywką/forma+folia aluminiowa lub jakieś naczynie do gotowania na parze (parowar, szybkowar, garnek do gotowania na parze, sitko/koszyk do gotowania na parze)Składniki Podstawowe :
dynia (ilość zależna od potrzeb)Składniki Dodatkowe (dobieramy wg gustu i potrzeb; możemy mieszać ze sobą):
masłougotowane
ziemniakiugotowane inne warzywaugotowane
owoceimbirgałka muszkatałowa
cynamonsólcukierrozmaryntymianekPrzygotowanie :Umytą
dynię, kroimy na pół, jeśli potrzebujemy jej więcej kroimy na tyle części, ile nam potrzeba (chodzi o jej wagę).Łyżką wyskrobujemy jej środek, czyli pestki z "makaronikowym" miąższem (odchodzi praktycznie samo).Zostawiamy jej skórkę.Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką/foremce i przykrywamy folią aluminiową lub układamy w naczyniu do gotowania na parze.

5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 45 min.-1 godz. 15 min., do momentu, kiedy będzie całkowicie miękka i nieprzypieczona lub gotujemy na parze do miękkości (niestety czasu nie podam, bo nie pamiętam).6. Studzimy.7. Obieramy ze skóry.

8. Odsączamy na sitku z
wody.9. Zgniatamy widelcem, ubijakiem do
ziemniaków, przeciskamy przez praskę/maszynkę lub mielimy malakserem/blenderem z większymi nożami.10. W razie potrzeby przecieramy przez sito, aby pozbyć się nadmiaru
wody.11. Używamy
solo jako podstawa do innych dań lub dodajemy składniki dodatkowe wedle uznania i doprawiamy wybranymi
przyprawami i tworzymy swoje kompozycje smakowe.