Wykonanie
Nie ma to jak domowa
wędlina dziś kolejny przepis na pyszną
kaszankę z
kaszy gryczanej.W mojej rodzinie robi się ją od lat,robił mój Dziadek, robią Wujkowie a teraz przyszła
pora na mnie.Ten rodzaj
wędliny pojawia się przy okazji tzw "świniobicia" jest to jeden z fajniejszych dni w roku.
Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy ją jeść na wiele sposobów na zimno,na gorąco z
wody,smażoną, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami. Dziś podzielę się przepisem jak zrobić domową
kaszankę,która jest w smaku genialna,pikantna, idealna jak dla mnie. Sezon grillowy rozpoczyna się polecam wcześniej przygotować
kaszankę,która idealnie sprawdzi się na grillu.

Składniki2kg
mięsa z głów wieprzowych2 kg podgardla.1/2 kg różnych
podrobów (
wątróbka,skórki wieprzowe)2 1/2 litra
krwi2 1/2 kg
kaszy gryczanej26 dag
soli2 dag
pieprzu ja
daję trochę więcej lubię pikantną2-3 ząbki
czosnku2 dag
majeranku Kamis1/2 dag
ziela angielskiego Kamisgrube jelita wieprzowe.

Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy następnie gotujemy.
Mięso z głów i podgardle kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki
mięsne mielimy w maszynce do
mięsa o średnicy otworów 3-4 mm.
Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, następnie ugotować na sypko w rosole. Do
kaszy dodajemy przecedzoną krew.Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy
przyprawy dokładnie wszystko mieszamy.Nadziewamy dość luźno w jelita końce zawiązujemy.
Kaszankę wkładamy do wrzącej
wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu
kaszankę wkładamy do zimnej
wody na około 5 minut,następnie układamy na drewnianej desce.