ßßß
Składniki2kg mięsa z głów wieprzowych2 kg podgardla.1/2 kg różnych podrobów (wątróbka,skórki wieprzowe)2 1/2 litra krwi2 1/2 kg kaszy gryczanej26 dag soli2 dag pieprzu ja daję trochę więcej lubię pikantną2-3 ząbki czosnku2 dag majeranku Kamis1/2 dag ziela angielskiego Kamisgrube jelita wieprzowe.
WykonanieMięso dokładnie myjemy następnie gotujemy. Mięso z głów i podgardle kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-4 mm. Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, następnie ugotować na sypko w rosole. Do kaszy dodajemy przecedzoną krew.Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy dokładnie wszystko mieszamy.Nadziewamy dość luźno w jelita końce zawiązujemy.Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut,następnie układamy na drewnianej desce.