ßßß Cookit - przepis na Domowa wiejska kaszanka

Domowa wiejska kaszanka

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak domowa wędlina dziś kolejny przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej.W mojej rodzinie robi się ją od lat,robił mój Dziadek, robią Wujkowie a teraz przyszła pora na mnie.Ten rodzaj wędliny pojawia się przy okazji tzw "świniobicia" jest to jeden z fajniejszych dni w roku. Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy ją jeść na wiele sposobów na zimno,na gorąco z wody,smażoną, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami. Dziś podzielę się przepisem jak zrobić domową kaszankę,która jest w smaku genialna,pikantna, idealna jak dla mnie. Sezon grillowy rozpoczyna się polecam wcześniej przygotować kaszankę,która idealnie sprawdzi się na grillu.
Składniki
2kg mięsa z głów wieprzowych
2 kg podgardla.
1/2 kg różnych podrobów (wątróbka,skórki wieprzowe)
2 1/2 litra krwi
2 1/2 kg kaszy gryczanej
26 dag soli
2 dag pieprzu ja daję trochę więcej lubię pikantną
2-3 ząbki czosnku
2 dag majeranku Kamis
1/2 dag ziela angielskiego Kamis
grube jelita wieprzowe.
Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy następnie gotujemy. Mięso z głów i podgardle kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-4 mm. Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, następnie ugotować na sypko w rosole. Do kaszy dodajemy przecedzoną krew.Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy dokładnie wszystko mieszamy.Nadziewamy dość luźno w jelita końce zawiązujemy.Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut,następnie układamy na drewnianej desce.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/04/domowa-kaszanka.html