Wykonanie
Karkówkę podaję często na przyjęciach, bo jest to
mięsko, które idealnie pasuje do sałatki. Przygotowanie tego dania zaczynam dzień przed planowanym podaniem, żeby później tylko wrzucić całość do piekarnika. Ten karczek natarłam dużą ilością
ziół prowansalskich i zapiekłam z
pieczarkami i
czerwoną cebulą.
Mięso wyszło aromatyczne i mięciutkie.Składniki:1 kg
karkówki bez kościpłaska łyżka
soli2 łyżki suszonych
ziół prowansalskichłyżka
słodkiej papryki200 g
pieczarek3 ząbki
czosnkuduża
czerwona cebulapieprzolejW dość dużym garnku zagotować litr
wody z
solą. Wystudzić.
Mięso pokroić na plastry i zamoczyć w solance na kilka godzin. Następnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć
ziołami,
czosnkiem,
papryką i
pieprzem. Na patelni rozgrzać
olej i wrzucać
mięso, obsmażać je krótko z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie plastry karczku ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Pieczarki i
cebulę pokroić, podsmażyć i ułożyć na
mięsie. Całość wystudzić, okryć z wierzchu folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka) i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika (razem z folią) i piec około 70 minut w 200*C. Podawać na ciepło.