Wykonanie

W dzieciństwie uwielbiałam te
ciasteczka. Niestety
cukiernia w której je kupowałam już ich nie piecze:( Zresztą nie zawsze trafiałam na świeżą partię i czasami były twardawe. Na szczęście upieczenie takich
ciastek w domu jest szybkie i bardzo proste a do tego wychodzi to dużo taniej. To chyba najbardziej delikatne
ciasteczka jakie piekłam. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Moja córeczka je uwielbia.Składniki na ok 20 sztuk:3
jajka70 g
cukru pudru75 g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
makumarmolada lub
konfituraBiałka oddzielić od
żółtek. Ubić
białka z
solą na pianę, stopniowo dodając
cukier puder a następnie
żółtka. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką małe porcje i posypać je
makiem. Od
razy wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut, aż się zarumienią. Przełożyć
konfiturą po wystudzeniu i zlepiać po dwa.