ßßß
W dzieciństwie uwielbiałam te ciasteczka. Niestety cukiernia w której je kupowałam już ich nie piecze:( Zresztą nie zawsze trafiałam na świeżą partię i czasami były twardawe. Na szczęście upieczenie takich ciastek w domu jest szybkie i bardzo proste a do tego wychodzi to dużo taniej. To chyba najbardziej delikatne ciasteczka jakie piekłam. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Moja córeczka je uwielbia.Składniki na ok 20 sztuk:3 jajka70 g cukru pudru75 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżki makumarmolada lub konfituraBiałka oddzielić od żółtek. Ubić białka z solą na pianę, stopniowo dodając cukier puder a następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką małe porcje i posypać je makiem. Od razy wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut, aż się zarumienią. Przełożyć konfiturą po wystudzeniu i zlepiać po dwa.