Wykonanie
Niedawno spotkałam się na Moniką z bloga Kuchenne Zabawy i wspólnie razem z dziećmi przygotowywałyśmy pierniczki. To już drugi przepis na pierniczki na blogu. Pierwszy znajduje się pod tym
linkiem - pierniczki świąteczne, są to pierniczki gotowe od razu do spożycia, nie muszą mięknąć. Przepis poniżej jest na chrupiące pierniczki, takie, które lepiej chociaż na 1 dzień zamknąć w pudełku.inspiracjaporcja ok. 50-80 sztuk
500 g
mąki tortowej200 g
cukru pudruczubata łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli125 g
masła200 g
miodu (to około pół szklanki, ale lepiej zważyć)opakowanie
przyprawy do pierników
jajkoNa stolnicę przesiać
mąkę z
cukrem pudrem,
sodą oczyszczoną i
solą.W rondelku rozpuścić
masło,
miód i
przyprawę do pierników - tylko podgrzać.Wlać przestudzoną masę na zagłębienie w mąkach.Dodać
jajko, zagnieść ciasto.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Wyciągnąć z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem.Ciasto podzielić na części i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm - podsypywać
mąką.Wykrajać
ciasteczka, przekładać je na papier do pieczenia.Piec w temp. 160 st. na termoobiegu przez 10-15 minut aż będą złote.