Wykonanie
Wspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne .
Składniki:
500 g
mąki1 i 1/2 szkl.
miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego )1 szkl.
cukru pudru3/4 kostki
masła1 opakowanie
przyprawy do pierników1
jajko1 łyżeczka
sodyszczypta
soliSposób przygotowania:
Miód podgrzewamy na małym ogniu z
cukrem,
przyprawami i
masłem. Pamiętajmy o tym , aby co jakiś czas zamieszać, aby masa się nie zagotowała.Gdy składniki się połączą , zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy z
sodą i
solą. Dodajemy masę
miodową i roztrzepane
jajko.Wyrabiamy na gładkie ciasto, które jest dość rzadkie , ale takie ma być . Po odstaniu w lodówce ok. 24 godzin twardnieje i ładnie
daję się rozwałkować i formować w różne wzorki.Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru)Na koniec malujemy lukrem ( przepis na
lukier klik). Możemy
lukier zabarwić naturalnie (np.
szafran- żółty, sok ze
szpinaku zielony) Ja użyłam
barwników spożywczych.