Wykonanie
Mini klopsiki, czyli kulki
mięsne na patyku idealnie sprawdzają się na imprezach. Świetnie smakują same w sobie, dzięki karmelizowanej
cebuli mają troszkę nietypowy smak, a jeszcze lepiej w połączeniu z dipami. Lubię też:
sezamowe kąskikotleciki z
miętą .Mini klopsiki z karmelizowaną
cebulą500 g
mięsa mielonegojajkobułka tartasól,
pieprz naturalny,
pieprz ziołowy, zielona czubryca
cebula2 łyżeczki
brązowego cukru1/3 szklanki
czerwonego wina lub
octu z
czerwonego winaolejCebulę kroimy w drobną kostkę.Rozgrzać
olej na patelni, wrzucić
cebulę, chwilę smażyć, dodać szczyptę
soli i
cukier brązowy.Podlać
winem lub
octem z
czerwonego wina, mieszać aż odparuje.
Cebulę odstawić do ochłodzenia.
Mięso wymieszać z
jajkiem,
cebulą,
bułką tartą - u mnie wyszło około 1/3 szklanki.Formować
mięso w małe klopsiki wielkości
orzecha włoskiego.Obtaczać każdy klopsik dodatkowo w
bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym z
oleju, przez kilka minut, zmieniając strony.Podawać nadziane wykałaczkami - świetnie sprawdzają się, jako przekąski na imprezie.
brązowy Tęcza Smaków akcja