Wykonanie

Człowiek uczy się całe życie. Gdybym wiedziała, że przygotowanie domowej tortilli jest tak banalnie proste, nigdy nie pokusiłabym się na te twory sklepowe. Zwłaszcza, że do tych własnych dodałam tylko troszkę
proszku do pieczenia, a do tych ze sklepowych półek ładuje się od
serca spulchniaczy, emulgatorów, substancji zagęszczających, konserwantów i związków wiążących wilgoć.Składniki (5 tortilli):2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 szklanki
oleju rzepakowego2/3 szklanki ciepłej
wodyDo dużej miski wsypujemy
mąkę,
sól oraz
proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy do nich
olej i
wodę. Zagniatamy ciasto (minimum 5 minut). Gotowe (gładkie i elastyczne) przenosimy do miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Po upływie wyznaczonego czasu przenosimy ciasto na stolnicę i dzielimy je na 5 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 25 cm (placki muszą być bardzo cieniutkie).Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu przez 2 minuty. Układamy na niej pojedynczo placki i pieczemy je 1 minutę z każdej strony (na stronie przylegającej do patelni powinny zrobić się pęcherzyki). Gotowe tortille owijamy w suchą, czystą szmatkę. Możemy je zamknąć w woreczkach strunowych i przechowywać w lodówce, czy zamrażarce, choć najlepsze są takie wprost z patelni.

