ßßß Cookit - przepis na Podpłomyki- domowa maca

Podpłomyki- domowa maca

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dawno, dawno temu, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką, a Mama lub Babcia zagniatały ciasto na pierogi, czekałam z niecierpliwością na wszystkie skrawki ciasta jakie zostawały i robiłam sobie z nich pyszne placuszki z zabawnymi bąbelkami. Pamiętacie ? Też je robiliście ? :) Jeśli nie robiliście, zachęcam, to wspaniała zabawa, a przy okazji pyszne chlebki np. do aromatycznego gulaszu z wołowiny: tutaj lub kremu z awokado: tutaj
Składniki na małą porcję :
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie :
Mąkę zagniatam z solą i wodą na elastyczne, bardzo gładkie ciasto. Pozwalam ciastu odpocząć kilka minut, po czym rozwałkowuję je na cieniutkie placki, dzielę na części i na gorącej, suchej patelni z grubym dnem smażę, a właściwie suszę. Na placuszkach powinny pojawić się bąble powietrza, wtedy przewracam je na drugą stronę.
Przepis ze wspomnień :)
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/podpomyki-domowa-maca.html