Wykonanie
Dawno, dawno temu, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką, a Mama lub Babcia zagniatały ciasto na pierogi, czekałam z niecierpliwością na wszystkie skrawki ciasta jakie zostawały i robiłam sobie z nich pyszne placuszki z zabawnymi bąbelkami. Pamiętacie ? Też je robiliście ? :) Jeśli nie robiliście, zachęcam, to wspaniała zabawa, a przy okazji pyszne
chlebki np. do aromatycznego gulaszu z
wołowiny: tutaj lub kremu z
awokado: tutaj
Składniki na małą porcję :1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1/4 szklanki gorącej
wodyPrzygotowanie :
Mąkę zagniatam z
solą i
wodą na elastyczne, bardzo gładkie ciasto. Pozwalam ciastu odpocząć kilka minut, po czym rozwałkowuję je na cieniutkie placki, dzielę na części i na gorącej, suchej patelni z grubym dnem smażę, a właściwie suszę. Na placuszkach powinny pojawić się bąble powietrza, wtedy przewracam je na drugą stronę.Przepis ze wspomnień :)