14 listopada 2014Składniki:Masa grysikowa:1l. mleka1 kostka masła2 łyżki kakao1/2 szklanki cukru1 szklanka kaszy mannyMasa jabłkowa:1 kg. słodkich jabłek1 saszetka cukru waniliowego ( 16g.)3 łyżki masłaPolewa:1 kostka masła2 tabliczki mlecznej czekoladyDodatkowo:4 opakowania herbatników (1 paczka 54g)Papier do pieczeniablaszka 25x25cm.Przygotowanie:Masa grysikowa: W garnku zagotować mleko ,dodać masło , cukier oraz kakao.Gdy składniki się rozpuszczą wsypywać powoli kaszę mannę ,energicznie mieszając.Gotować 2-3 min.Masa jabłkowa: Jabłka obrać,pokroić w kostkę.Przełożyć do garnka, dusić do momentu aż się porozpadają.Podać cukier waniliowy oraz masło.Zostawić na gazie do momentu rozpuszczenia się masła, dokładnie wymieszać.Polewa: W garnku roztopić masło, dodać połamana na kostki czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz 1/2 ilości herbatników.Wyłożyć masę grysikową, rozsmarować.Wierch przykryć masą jabłkową oraz pozostałymi herbatnikami.Całość przykryć polewą czekoladową.SmacznegoPost navigation← Lekko słodkie ciasto z kwaśnym akcentem śmietany oraz smakiem malinowego budyniu.Syte pierogi z farszem ziemniaczanym.Zadowolą się nimi takrze wegetarianie . →