ßßß
(4 porcje)Składniki:900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże6 ząbków czosnku, posiekane1/4 szklanki śmietanki 36%80 g serka mascarponesól i pieprz1/2 łyżki listków tymiankuPrzygotowanie:W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków).W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem.Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp tymiankiem i podawaj.Smacznego!
English versionSweet potatoes and mascarpone puree(4 servings)Ingredients:900 g sweet potatoes, peeled and halved or quartered for very large pieces6 garlic cloves, chopped1/4 cup double cream80 g mascarpone cheesesalt and pepper1/2 tablespoon thyme leavesPreparation:Bring a large pot of water to boil. Add potatoes and cook until they are soft. Drain water and return potatoes back to pot. Mix until smooth and fluffy.In a small pan, combine garlic and double cream, bring to a simmer over medium-low heat. Reduce heat, cover, and cook for 10 minutes. Use a fork to mash into a paste.Combine mashed sweet potatoes, garlic with cream, and mascarpone. Mix well and season with salt and pepper to taste. Top with thyme and serve immediately.Enjoy!
Share the post "Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree"


