Wykonanie
Share the post "Puree z
batatów i
mascarpone / Sweet potato and
mascarpone puree"Dziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z
batatów (słodkich
ziemniaków) z
czosnkową śmietanką, kremowym
mascarpone i
tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie
jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:900 g
batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże6 ząbków
czosnku, posiekane1/4 szklanki
śmietanki 36%80 g
serka mascarponesól i
pieprz1/2 łyżki listków
tymiankuPrzygotowanie:W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną
wodę, włóż
ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do
ziemniaków).W małym rondelku, wymieszaj
czosnek wraz ze
śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj
czosnek widelcem.Wymieszaj puree ze
śmietanką z
czosnkiem i
mascarpone, dopraw
solą i
pieprzem do smaku, posyp
tymiankiem i podawaj.Smacznego!
English versionSweet potatoes and
mascarpone puree(4 servings)Ingredients:900 g sweet potatoes, peeled and halved or quartered for
very large pieces6 garlic cloves, chopped1/4 cup double cream80 g
mascarpone cheesesalt and pepper1/2 tablespoon thyme leavesPreparation:Bring a large pot of water to boil. Add potatoes and cook until they are soft. Drain water and return potatoes back to pot. Mix until smooth and fluffy.In a small pan, combine garlic and double cream, bring to a simmer over medium-low heat. Reduce heat, cover, and cook for 10 minutes. Use a fork to
mash into a paste.Combine mashed sweet potatoes, garlic with cream, and
mascarpone. Mix well and season with salt and pepper to taste. Top with thyme and
serve immediately.Enjoy!
Share the post "Puree z
batatów i
mascarpone / Sweet potato and
mascarpone puree"