Wykonanie
Dzisiaj miałam ochotę na coś wyjątkowego, a zarazem prostego w wykonaniu. Przeglądając kolejną książkę Gordona Ramsaya „Łatwe gotowanie” natknęłam się na przepis na
małże z
kurkami. Akurat miałam w zamrażarce jedno i drugie (uwielbiam
małże pod każdą postacią), więc zabrałam się do dzieła. Efekt? Pyszne
małże w kremowym sosie z
kurkami, a co najważniejsze, oprócz tego że danie jest pyszne, jest też szybkie, a po wszystkim mało zmywania:).Polecam!Składniki:1 kg świeżych
małży (ja miałam mrożone)300 ml białego
wytrawnego wina200 ml
bulionu rybnego lub
wody2
szalotki, drobno posiekane1 łyżka posiekanych liści
estragonu15 g
masła300 g
kurek,oczyszczonych50 ml
śmietany kremówkisól morska,
pieprz2 łyżki posiekanych
liści pietruszkiPrzygotowanie:Aby oczyścić
małże, włóż je na 5 min do dużej miski z zimną
wodą. Odcedź i powtórz czynność jeszcze dwukrotnie, za każdym razem wlewając świeżą
wodę. Usuń wąsy i pąkle. Wyrzuć wszystkie otwarte muszle.Do dużego garnka wlej
wino oraz
bulion. Dodaj
szalotkę,
estragon i zagotuj.Następnie włóż
małże. Przykryj szczelnie garnek, potrząśnij nim dwukrotnie. Pod wpływem pary
małże się otworzą po ok. 5 min, ja gotowałam troszkę dłużej, gdyż włożyłam mrożone.Odcedź
wywar przez durszlak do czystego garnka. Pozostaw
małże w durszlaku nad gorącym
wywarem, przykryj pokrywką. Te
małże,które się nie otworzą,wyrzuć.Rozpuść w rondlu
masło i przez 2-3 min smaż
kurki. Dodaj 20o ml
wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 5 min, aż
kurki będą miękkie. Wmieszaj
śmietanę, dopraw
solą i
pieprzem.Nałóż
małże do misek, polej sosem z
kurek i podawaj posypane posiekanymi
liśćmi pietruszki.Smacznego!
Share the post "Mule z
kurkami Gordona Ramsaya"