ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczarek i sera pleśniowego na białym winie

Zupa krem z pieczarek i sera pleśniowego na białym winie

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszną kremowa zupę z pieczarkami w roli głównej na wspaniałym winnym aromacie z dodatkiem pleśniowego sera, który to nada charakteru potrawie.
Składniki:
400 g świeżych pieczarek
2 spore szalotki
3 ząbki czosnku
1 plaster masła
250 ml białego wytrawnego wina
500 ml wywaru warzywnego (albo wody)
250 ml mleka
100 g słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka Maizeny
150 g sera pleśniowego
1 szczypta soli morskiej (uwaga słony ser)
1/2 cytryny
2 szczypty pieprzu białego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 szczypta kurkumy dla urozmaicenia
natka pietruszki
Wykonanie:
W odpowiednim garnku na roztopione masło wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażyć, dorzucić pokrojone w plastry (wcześniej oczyszczone) pieczarki, przyprawić, chwilę dusić. Zalać winem, odparować, dodać wywar albo wodę, chwilę całość gotować, dodać wedle uznania mleko, łyżkę Maizeny rozrobionej w wywarze z dodatkiem śmietany. Gotować około 15 minut, po czym zmiksować na gładki krem, skropić sokiem z cytryny, wstawić ponownie do zagotowania dodając stopniowo pleśniowy ser na około 2 minuty. Przyozdobić świeżymi ziołami. Podawać z grzankami.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2015/01/zupa-krem-z-pieczarek-i-sera.html