Wykonanie
Zapraszam na pyszną kremowa zupę z
pieczarkami w roli głównej na wspaniałym winnym aromacie z dodatkiem
pleśniowego sera, który to nada charakteru potrawie.Składniki:400 g
świeżych pieczarek2 spore
szalotki3 ząbki
czosnku1 plaster
masła250 ml białego
wytrawnego wina500 ml
wywaru warzywnego (albo
wody)250 ml
mleka100 g słodkiej
śmietanki 30%1 łyżka Maizeny150 g
sera pleśniowego1 szczypta
soli morskiej (uwaga słony
ser)1/2
cytryny2 szczypty
pieprzu białego1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 szczypta
kurkumy dla urozmaicenia
natka pietruszkiWykonanie:W odpowiednim garnku na roztopione
masło wrzucić posiekaną
szalotkę i
czosnek, podsmażyć, dorzucić pokrojone w plastry (wcześniej oczyszczone)
pieczarki, przyprawić, chwilę dusić. Zalać
winem, odparować, dodać
wywar albo
wodę, chwilę całość gotować, dodać wedle uznania
mleko, łyżkę Maizeny rozrobionej w wywarze z dodatkiem
śmietany. Gotować około 15 minut, po czym zmiksować na gładki krem, skropić
sokiem z cytryny, wstawić ponownie do zagotowania dodając stopniowo
pleśniowy ser na około 2 minuty. Przyozdobić świeżymi
ziołami. Podawać z grzankami.
Smacznego.