ßßß Cookit - przepis na Dyniowe langosze

Dyniowe langosze

nazwa

Wykonanie

Przepis ten to połączenie tego, co uwielbiam- langoszy i dyni. Placuszki wprost rozpływają się w ustach i dla mnie są zdecydowanie lepsze od tych, które przygotowujemy na ziemniakach. Pięknie żółte, puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i co najważniejsze nie są tłuste. Polecam!
Składniki (4 langosze):
500 g mąki+2-3 łyżki do podsypania w trakcie wyrabiania
180 g pieczonej dyni Hokkaido (waga bez skórki)
2 łyżki cukru
40 g świeżych drożdży
1 i 1/4 szklaki mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oleju z pestek dyni
olej rzepakowy do smażenia
Upieczoną i obraną dynię ugniatamy tłuczkiem. Drożdże zasypujemy cukrem, ucieramy i dodajemy łyżkę mąki. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę łączymy z solą, dodajemy dynię, olejz pestek dyni, jajko. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto- jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać 2-3 łyżki mąki. Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto urosło. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy placek. Placki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym.Podajemy z ulubionymi dodatkami- według mnie najlepiej smakują jedynie z gęstą kwaśną śmietaną. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/dyniowe-langosze.html