ßßß Cookit - przepis na Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem

Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Z pobytu na wsi przywiozłam świeżutki olej rzepakowy, który własnoręcznie tłoczą u siebie w gospodarstwie moi znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;)
Składniki:
300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
Wykonanie:
Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego papryczkę chili pokrojoną w paski. Ja usunęłam z papryczki część pestek, ale jeśli lubicie ostre smaki, to pestki możecie zostawić. To w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek.
Wszystko podgrzewamy razem przez 2 -3 minuty. Olej ma być gorący, ale warzywa nie powinny się w nim smażyć. Chodzi tylko oto, żeby pod wpływem ciepła uwolniły swoje aromaty.
Po przestudzeniu czosnek i papryczkę łączymy z resztą oleju, przelewamy do suchego szklanego naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej 7 dni.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/aromatyzowany-olej-z-chili-i-czosnkiem.html