Wykonanie
Pin It

Z pobytu na wsi przywiozłam świeżutki
olej rzepakowy, który własnoręcznie tłoczą u siebie w gospodarstwie moi znajomi.
Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko
orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część
oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona
dynię ;)Składniki:300 ml
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno4 ząbki
czosnku1
papryczka chiliWykonanie:
Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach
oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego
papryczkę chili pokrojoną w paski. Ja usunęłam z papryczki część pestek, ale jeśli lubicie ostre smaki, to pestki możecie zostawić. To w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek.Wszystko podgrzewamy razem przez 2 -3 minuty.
Olej ma być gorący, ale warzywa nie powinny się w nim smażyć. Chodzi tylko oto, żeby pod wpływem ciepła uwolniły swoje aromaty.Po przestudzeniu
czosnek i papryczkę łączymy z resztą
oleju, przelewamy do suchego szklanego naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej 7 dni.