Wykonanie
Pin It

Jest to wariacja przepisu na
razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste . Postanowiłam poeksperymentować i dodać jeszcze
płatki owsiane, dodać więcej
sezamu i posypać nim obficie chlebek przed upieczeniem. Zdecydowanie jestem zadowolona z efektu, mój Ślubny też :-)Składniki:1 szklanka
mąki razowej żytniej1 szklanka
otrębów żytnich3 łyżki
płatków owsianych4 łyżki
słonecznika4 łyżki
siemienia lnianego4 łyżki
sezamu2 łyżki
oleju2 szklanki
wody1 łyżeczka
solisezam do posypania

Wykonanie:Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy
olejem i rozprowadzamy po nim masę, najcieniej jak to możliwe. Posypujemy obficie
sezamem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Pieczywo kroimy jeszcze letnie. Po wystudzeniu przechowujemy w blaszanym pudełku, aby cały czas pozostało chrupkie.