ßßß Cookit - przepis na Włoski tort puddingowy wg Nigelli Lawson

Włoski tort puddingowy wg Nigelli Lawson

nazwa

Wykonanie

Tuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. „Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach, ale wciąż szukam), na rzecz słodkiego wina oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Tort przyrządziłam na pewną uroczystość rodzinną i wiecie co? Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek na wynos. Moja mama zjadłam dwa kawałki, podobnie tata, który jest znawcą ciasta drożdżowego.
Jedynym zarzutem było, że nie zrobiłam ciasta panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna mąka i dużo czasu. Poza tym domowe Panettone jest tak pyszne, że szkoda by mi było poświęcić je na tort, a nie zjeść póki świeże. Chyba mnie rozumiecie.
Minusem tego tortu jest koszt. Sam placek drożdżowy kosztuje około 20 zł (ale i takiego trzeba się naszukać), ale warto bo efekt jest zniewalający. Połączenie smaków jakie stworzyła Nigella zasługuje na kulinarnego Oscara (jeśli coś takiego jest przyznawane). To deser idealnie słodki i nawet jeśli nie uda się wam znaleźć niesolonych pistacji, to nie ma czym się przejmować, bo słona nutka nie szpeci tortu.
Przepis nieco różni się od oryginału. Dostosowałam go tak, by można było wszystkie produkty znaleźć w polskich sklepach.
Smacznego
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Passive Time
12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Passive Time
12 godzin
Włoski tort puddingowy wg Nigelli Lawson
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Passive Time
12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Passive Time
12 godzin
Składniki
1 szt. Panettone lub Pandoro (500g - 650g)
1/2 szklanki soku pomarańczowego(może być świeżowyciskany)
2 łyżki wódki/likieru pomarańczowego(opcjonalnie)
2 szt. jajek
75 g cukru pudru
500 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
125 ml marsali(ja użyłam białego słodkiego wina)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej oryginale kandyzowane kasztany
125 g czekolady(lub drażetek czekoladowych)
100 g orzechów pistacjowych(najlepiej nie solonych)
2 łyżki pestek granatu
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Potrzebna jest tortownica średnicy 22-23 cm. Panettone pokroić na plastry grubości około 1 cm. !/3 ciasta wyłożyć tortownicę (spokojnie można rwać ciasto). Placek drożdżowy jest miękki i elastyczny więc łatwo można wypełnić wszystkie szczeliny. Spód należy skropić 1/3 soku pomarańczowego zmieszanego z wódką (jeśli jej używamy)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone i dalej miksować ale na wolnych obrotach, następnie dolać wino i wymieszać, aż krem będzie gęsty i jednolity (spokojnie stężeje jeszcze w lodówce). Odłożyć około 250 ml kremu do oddzielnego naczynia (posłuży do dekoracji wierzchniej warstwy).
Do kremu dodać pokrojone pistacje, skórkę pomarańczową oraz czekoladę (zostawiając po trochu każdego do dekoracji). i wymieszać. Połowę kremu rozłożyć na przygotowanym spodzie.
Rozłożyć 1/3 kawałków ciasta na kremie, nasączyć sokiem pomarańczowym i nałożyć drugą połowę kremu i przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć. Przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki i wierzch ciasta przykryć odłożonym kremem, posypać czekoladą, posiekanymi pistacjami i pestkami granatu.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/wloski-tort-puddingowy-wg-nigelli-lawson