Wykonanie


Tuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. „Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort
puddingowy. W teorii cudowne połączenie
drożdżowego ciasta panettone i crema di
mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu.
Dodatkowo do deseru dodaje się
czekoladę,
pistacje,
wino marsala oraz kandyzowane
kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach, ale wciąż szukam), na rzecz
słodkiego wina oraz kandyzowanej
skórki pomarańczowej.Tort przyrządziłam na pewną uroczystość rodzinną i wiecie co? Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek na wynos. Moja mama zjadłam dwa kawałki, podobnie tata, który jest znawcą
ciasta drożdżowego.Jedynym zarzutem było, że nie zrobiłam ciasta panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem
drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna
mąka i dużo czasu. Poza tym domowe Panettone jest tak pyszne, że szkoda by mi było poświęcić je na tort, a nie zjeść
póki świeże. Chyba mnie rozumiecie.Minusem tego
tortu jest koszt. Sam placek
drożdżowy kosztuje około 20 zł (ale i takiego trzeba się naszukać), ale warto bo efekt jest zniewalający. Połączenie smaków jakie stworzyła Nigella zasługuje na kulinarnego Oscara (jeśli coś takiego jest przyznawane). To deser idealnie słodki i nawet jeśli nie uda się wam znaleźć niesolonych
pistacji, to nie ma czym się przejmować, bo słona nutka nie szpeci
tortu.Przepis nieco różni się od oryginału. Dostosowałam go tak, by można było wszystkie produkty znaleźć w
polskich sklepach.Smacznego

Print RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutPassive
Time12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutPassive
Time12 godzin

Włoski tort
puddingowy wg Nigelli LawsonPrint RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutPassive
Time12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutPassive
Time12 godzinSkładniki1 szt. Panettone lub Pandoro (500g - 650g)1/2 szklanki
soku pomarańczowego(może być świeżowyciskany)2 łyżki wódki/likieru
pomarańczowego(opcjonalnie)2 szt.
jajek75 g
cukru pudru500 g
mascarpone250 ml
śmietany kremówki125 ml
marsali(ja użyłam białego
słodkiego wina)50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej oryginale kandyzowane
kasztany125 g
czekolady(lub drażetek
czekoladowych)100 g
orzechów pistacjowych(najlepiej nie solonych)2 łyżki pestek
granatuPorcje: porcjiSposób przygotowaniaPotrzebna jest tortownica średnicy 22-23 cm. Panettone pokroić na plastry grubości około 1 cm. !/3 ciasta wyłożyć tortownicę (spokojnie można rwać ciasto). Placek
drożdżowy jest miękki i elastyczny więc łatwo można wypełnić wszystkie szczeliny. Spód należy skropić 1/3
soku pomarańczowego zmieszanego z
wódką (jeśli jej używamy)
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, dodać
mascarpone i dalej miksować ale na wolnych obrotach, następnie dolać
wino i wymieszać, aż krem będzie gęsty i jednolity (spokojnie stężeje jeszcze w lodówce). Odłożyć około 250 ml kremu do oddzielnego naczynia (posłuży do dekoracji wierzchniej warstwy).Do kremu dodać pokrojone
pistacje,
skórkę pomarańczową oraz
czekoladę (zostawiając po trochu każdego do dekoracji). i wymieszać. Połowę kremu rozłożyć na przygotowanym spodzie.Rozłożyć 1/3 kawałków ciasta na kremie, nasączyć
sokiem pomarańczowym i nałożyć drugą połowę kremu i przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć. Przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki i wierzch ciasta przykryć odłożonym kremem, posypać
czekoladą, posiekanymi
pistacjami i pestkami
granatu.Share this Recipe