ßßß
Print RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania15 minut
Placuszki z ricottąPrint RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutSkładniki250 g ricotty125 ml mleka125 g mąki2 szt. jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru3 łyżki oleju(może być np. z pistacji)Porcje: osobySposób przygotowaniaJajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę.W misie wymieszać mąkę, mleko, ricottę, żółtka, olej oraz cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie.Placki smażyć na rozgrzej patelni aż zrobią się złociste. Odwrócić na drugą stronę i smażyć do zezłocenia. Podawać np. z syropem klonowym, dżemem, miodem lub owocami. Pyszne są również same z cukrem pudrem.Share this Recipe