Wykonanie
Placki z
ricottą to bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych pancakes. Moim zdaniem wyraźnie czuć różnicę w smaku. Placuszki z
ricottą nie są tak puszyste, ale wg mnie dużo delikatniejsze niż typowe pancakes.Ze względu na czas przygotowania, jest to fajna propozycja na weekendowe śniadanie. W tygodniu przy braku czasu (przynajmniej u mnie rano od poniedziałku do piątku każda minuta jest cenniejsza niż złoto) placki z
ricottą nie zdadzą egzaminu. Ja placki smażę na dwie patelnie, bo tak szybciej :), a i tak trwa to kilkanaście minut.

Print RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania15 minut

Placuszki z
ricottąPrint RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutSkładniki250 g
ricotty125 ml
mleka125 g
mąki2 szt.
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru3 łyżki
oleju(może być np. z
pistacji)Porcje: osobySposób przygotowania
Jajka podzielić na
białka i
żółtka.
Białka ubić na sztywną pianę.W misie wymieszać
mąkę,
mleko,
ricottę,
żółtka,
olej oraz
cukier,
sól i
proszek do pieczenia. Dodać ubite
białka i wymieszać delikatnie.Placki smażyć na rozgrzej patelni aż zrobią się złociste. Odwrócić na drugą stronę i smażyć do zezłocenia. Podawać np. z
syropem klonowym,
dżemem,
miodem lub
owocami. Pyszne są również same z
cukrem pudrem.Share this Recipe