ßßß
Print RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 porcja 10 minutCzas gotowania10 minutPorcje Czas przygotowania1 porcja 10 minutCzas gotowania10 minut
Omlet z pieczarkami i szpinakiemPrint RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 porcja 10 minutCzas gotowania10 minutPorcje Czas przygotowania1 porcja 10 minutCzas gotowania10 minutSkładniki3 szt. jajek2 garści szpinaku3 szt. pieczarek(średniej wielkości)2 szt. pomidorów suszonych(z oleju)1/2 szt. pomidora(opcjonalnie)1/2 szt. czerwonej cebuli(średniej wielkości)1 łyżka tartego parmezanu1 łyżka oliwy z oliwek1/2 łyżeczki pieprzu(do smaku)1/2 łyżeczki soli(do smaku)1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(do smaku)Porcje: porcjaSposób przygotowaniaJajka rozbić do miseczki, dodać przyprawy i roztrzepać.Pieczarki pokroić w plasterki, umyć i wysuszyć szpinak, pomidory suszone pokroić w paski, a świeżego pomidora i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.Na patelni ułożyć pieczarki (tak aby się nie tłoczyły, dzięki temu usmażą się na brązowo) i podsmażyć z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.Do pieczarek dodać cebulą, podsmażyć około 1 minuty, następnie dodać pomidory (suszone i świeżego) i smażyć kolejną minutę. Na sam koniec dodać szpinak i poddusić go aż zmniejszy swoją objętość 3 krotnie (około 5 minut).Na patelnię wylać jajka tak by rozlały się na niej równomiernie. Przykryć patelnię pokrywką, smażyć 2 minut. Zdjąć pokrywkę i posypać omlet parmezanem, smażyć kolejne 2 - 3 minuty pod przykryciem.Pod koniec smażenia omlet złożyć na pół. Zdjąć omlet na talerz.Share this Recipe