Wykonanie
Omlet z
pieczarkami i
szpinakiem to idealna propozycja na weekendowe śniadanie lub szybką obiadokolację. Tak naprawdę do omletu możemy dodać cokolwiek mamy pod ręką. Trzeba jedynie pamiętać by dodawać smaki zrównoważone by potrawa nie była mdła lub zbyt słona.

Print RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 porcja 10 minutCzas gotowania10 minutPorcje Czas przygotowania1 porcja 10 minutCzas gotowania10 minut

Omlet z
pieczarkami i
szpinakiemPrint RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 porcja 10 minutCzas gotowania10 minutPorcje Czas przygotowania1 porcja 10 minutCzas gotowania10 minutSkładniki3 szt.
jajek2 garści
szpinaku3 szt.
pieczarek(średniej wielkości)2 szt.
pomidorów suszonych(z
oleju)1/2 szt.
pomidora(opcjonalnie)1/2 szt.
czerwonej cebuli(średniej wielkości)1 łyżka tartego
parmezanu1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
pieprzu(do smaku)1/2 łyżeczki
soli(do smaku)1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego(do smaku)Porcje: porcjaSposób przygotowania
Jajka rozbić do miseczki, dodać
przyprawy i roztrzepać.
Pieczarki pokroić w plasterki, umyć i wysuszyć
szpinak,
pomidory suszone pokroić w paski, a świeżego
pomidora i
cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek.Na patelni ułożyć
pieczarki (tak aby się nie tłoczyły, dzięki temu usmażą się na brązowo) i podsmażyć z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.Do
pieczarek dodać
cebulą, podsmażyć około 1 minuty, następnie dodać
pomidory (suszone i świeżego) i smażyć kolejną minutę. Na sam koniec dodać
szpinak i poddusić go aż zmniejszy swoją objętość 3 krotnie (około 5 minut).Na patelnię wylać
jajka tak by rozlały się na niej równomiernie. Przykryć patelnię pokrywką, smażyć 2 minut. Zdjąć pokrywkę i posypać omlet
parmezanem, smażyć kolejne 2 - 3 minuty pod przykryciem.Pod koniec smażenia omlet złożyć na pół. Zdjąć omlet na talerz.Share this Recipe