ßßß
Print RecipeDanie Dania główne, DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 naleśników 15 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania12 naleśników 15 minutCzas gotowania45 minut
Naleśniki z seremPrint RecipeDanie Dania główne, DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 naleśników 15 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania12 naleśników 15 minutCzas gotowania45 minutSkładnikiCiasto naleśnikowe250 g mąki pszennej2 szt. jajek250 ml mleka230 ml wody(może być lekko gazowana)1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru50 g oleju rzepakowegoMasa serowa1 szt. jajka40 g cukru1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego100 g śmietany(12% lub 18%)500 g twarogu(może być sernikowy)Porcje: naleśnikówSposób przygotowaniaCiasto naleśnikoweDo miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, zmiksować, odstawić na 10 - 15 minut.Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na lekko złoty kolor.Masa serowaJajko ubić z cukrem i wanilią. Dodać pozostałe składniki i zmiksować (np. blenderem) do uzyskania jednolitej puszystej masy.Każdy naleśnik posmarować masą serową (jedną połowę) i złożyć na pół i jeszcze raz na pół lub rulon. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku.Naleśniki podawać posypane cukrem pudrem, śmietaną lub sosami owocowymi.Share this Recipe