Wykonanie
Print RecipeDanie Dania główne, DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 naleśników 15 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania12 naleśników 15 minutCzas gotowania45 minut
Naleśniki z
seremPrint RecipeDanie Dania główne, DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 naleśników 15 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania12 naleśników 15 minutCzas gotowania45 minutSkładnikiCiasto naleśnikowe250 g
mąki pszennej2 szt.
jajek250 ml
mleka230 ml
wody(może być lekko gazowana)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru50 g
oleju rzepakowegoMasa serowa1 szt.
jajka40 g
cukru1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego100 g
śmietany(12% lub 18%)500 g
twarogu(może być sernikowy)Porcje: naleśnikówSposób przygotowaniaCiasto naleśnikoweDo miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, zmiksować, odstawić na 10 - 15 minut.Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na lekko złoty kolor.Masa serowa
Jajko ubić z
cukrem i
wanilią. Dodać pozostałe składniki i zmiksować (np. blenderem) do uzyskania jednolitej puszystej masy.Każdy naleśnik posmarować masą
serową (jedną połowę) i złożyć na pół i jeszcze raz na pół lub rulon. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku.Naleśniki podawać posypane
cukrem pudrem,
śmietaną lub sosami owocowymi.Share this Recipe