ßßß Cookit - przepis na Krem waniliowy

Krem waniliowy

nazwa

Wykonanie

Eklerki z kremem waniliowym
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Francuska
Porcje Czas przygotowania
16 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
60 minut 3 godziny
Porcje Czas przygotowania
16 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
60 minut 3 godziny
Eklerki z kremem waniliowym
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Francuska
Porcje Czas przygotowania
16 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
60 minut 3 godziny
Porcje Czas przygotowania
16 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
60 minut 3 godziny
Składniki
Ciasto
1 szklanka wody(250 ml)
1 szklnka mąki
125 g masła
4 szt. jajek
600 ml mleka
1 szt. laski wanili
6 szt. żółtek(jajka L/XL)
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Polewa
100 g czekoaldy
1 łyżka oleju
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Ciasto
W gar­nuszki zago­tować wodę z masłem lub mar­garyną. Na gotu­jącą się wodę wsy­pać mąkę pszenną, ener­gicznie miesza­jąc, by całość się nie przy­pal­iła. Ciasto jest gotowe gdy ma delikat­nie się błyszczy i pod­czas miesza­nia odchodzi od ścianek gar­nka.
Ciasto odstawić do wystyg­nię­cia.
Ostudzone ciasto przyłożyć do miski, dodać jajka i zmik­sować do gład­kości.
Na blaszkę wys­marowaną masłem lub wyłożoną papierem nakładać ciasto (łyżką lub za pomocą rękawa cukier­niczego) Pozostaw­iać spore odstępy ponieważ pod­czas pieczenia ciasto urośnie).
uformowane eklerki wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 do 35 minut. Po upiecze­niu eklerki wyjąć odstawić do wystyg­nię­cia.
Krem
Do garnuszka wlać mleko, wrzucić rozciętą wzdłuż laskę wanilii, zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Cukier utrzeć z żółtkami do białości, następnie wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy.
Masę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać (np. trzepaczką) do rozpuszczenia grudek.
Mleko wymieszane z masą jajeczną postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 min, mieszając, aż krem zgęstnieje.
krem ostudzić, nie mieszając. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu.
Wykonanie
Eklerki przeciąć na pół. Nałożyć krem (za po mocą rękawa cukierniczego lub łyżką).
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżką oleju i polać wierzch eklerków. Odstawić do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia czekolady.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/eklerki-z-kremem-waniliowym