ßßß
Eklerki z kremem waniliowymPrint RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania16 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time60 minut 3 godzinyPorcje Czas przygotowania16 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time60 minut 3 godziny
Eklerki z kremem waniliowymPrint RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania16 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time60 minut 3 godzinyPorcje Czas przygotowania16 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time60 minut 3 godzinySkładnikiCiasto1 szklanka wody(250 ml)1 szklnka mąki125 g masła4 szt. jajek600 ml mleka1 szt. laski wanili6 szt. żółtek(jajka L/XL)100 g cukru40 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanejPolewa100 g czekoaldy1 łyżka olejuPorcje: porcjiSposób przygotowaniaCiastoW garnuszki zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma delikatnie się błyszczy i podczas mieszania odchodzi od ścianek garnka.Ciasto odstawić do wystygnięcia.Ostudzone ciasto przyłożyć do miski, dodać jajka i zmiksować do gładkości.Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem nakładać ciasto (łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego) Pozostawiać spore odstępy ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie).uformowane eklerki wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 do 35 minut. Po upieczeniu eklerki wyjąć odstawić do wystygnięcia.KremDo garnuszka wlać mleko, wrzucić rozciętą wzdłuż laskę wanilii, zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.Cukier utrzeć z żółtkami do białości, następnie wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy.Masę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać (np. trzepaczką) do rozpuszczenia grudek.Mleko wymieszane z masą jajeczną postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 min, mieszając, aż krem zgęstnieje.krem ostudzić, nie mieszając. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu.WykonanieEklerki przeciąć na pół. Nałożyć krem (za po mocą rękawa cukierniczego lub łyżką).W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżką oleju i polać wierzch eklerków. Odstawić do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia czekolady.Share this Recipe