ßßß Cookit - przepis na Chlebki naan

Chlebki naan

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Indyjska
Porcje Czas przygotowania
6 osób 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
6 osób 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 1 godzina
Chlebki naan
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Indyjska
Porcje Czas przygotowania
6 osób 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
6 osób 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 1 godzina
Składniki
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jogurtu naturalnego
150 g mleka(ciepłego)
1 szt. jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
Porcje: osób
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia.
Dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. (Ciasto powinno być elastycznie i nieklejące się, w razie potrzeby dodać mąkę - nie za dużo). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie nastawić piekarnik na maksimum na termoobieg (jeśli nie ma możliwości to grzanie góra/dół). Na najniższą półkę piekarnika wstawić blachę z wodą, blachę do pieczenia również rozgrzać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm (blat i wałek można delikatnie podsypać mąką).
Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 3 - 4 chlebki.
Włożyć do piekarnika i piec do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na talerzu i przykryć ściereczką jeśli przed podaniem czekamy aż upieką się wszystkie.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/chlebki-naan