Wykonanie

Print RecipeDanie DodatkiKuchnia IndyjskaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 1 godzina
Chlebki naanPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia IndyjskaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 1 godzinaSkładniki300 g
mąki tortowej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
suszonych drożdży1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
jogurtu naturalnego150 g
mleka(ciepłego)1 szt.
jajka1 łyżka
oliwy z oliwekPorcje: osóbSposób przygotowania
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi
drożdżami,
solą,
proszkiem do pieczenia.Dodać roztrzepane
jajko,
oliwę z oliwek,
jogurt naturalny oraz ciepłe
mleko. Wyrobić ciasto. (Ciasto powinno być elastycznie i nieklejące się, w razie potrzeby dodać
mąkę - nie za dużo). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie nastawić piekarnik na maksimum na termoobieg (jeśli nie ma możliwości to grzanie góra/dół). Na najniższą półkę piekarnika wstawić blachę z
wodą, blachę do pieczenia również rozgrzać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm (blat i wałek można delikatnie podsypać
mąką).Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 3 - 4
chlebki.Włożyć do piekarnika i piec do czasu gdy
chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na talerzu i przykryć ściereczką jeśli przed podaniem czekamy aż upieką się wszystkie.Share this Recipe