ßßß
Print RecipeDanie DodatkiKuchnia IndyjskaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 1 godzina
Chlebki naanPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia IndyjskaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 1 godzinaSkładniki300 g mąki tortowej1 łyżeczka soli1 łyżeczka suszonych drożdży1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g jogurtu naturalnego150 g mleka(ciepłego)1 szt. jajka1 łyżka oliwy z oliwekPorcje: osóbSposób przygotowaniaMąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia.Dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. (Ciasto powinno być elastycznie i nieklejące się, w razie potrzeby dodać mąkę - nie za dużo). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie nastawić piekarnik na maksimum na termoobieg (jeśli nie ma możliwości to grzanie góra/dół). Na najniższą półkę piekarnika wstawić blachę z wodą, blachę do pieczenia również rozgrzać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm (blat i wałek można delikatnie podsypać mąką).Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 3 - 4 chlebki.Włożyć do piekarnika i piec do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na talerzu i przykryć ściereczką jeśli przed podaniem czekamy aż upieką się wszystkie.Share this Recipe