ßßß
Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurkąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 5 godzin
Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurkąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 5 godzinSkładnikiBeza3 szt. białek210 g cukru pudru1 łyżka octu winnego(lub soku z cytryny)2 łyżki mąki ziemniaczanej200 g wiórek kokosowychKrem200 g śmietany kremówki(30% lub 36%)125 g serka mascarpone2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)1 szklanka owoców(do dekoracji)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru pudru. Na koniec zmniejszyć obroty dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i delikatnie wymieszać.Do bezy wsypać partiami wiórki kokosowe i delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) wymieszać.Masę bezowo - kokosową przyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej narysować okrąg o średnicy około 20 cm). Uformować.Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 50 minut. Bezę po upieczeniu zostawić w piekarniku do wy stygnięcia (najlepiej na całą noc).Krem waniliowyŚmietanę ubić, w trakcie ubijania dodać cukier puder i wanilię.Do bitej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Krem ułożyć na bezie najlepiej tuż przed podaniem.Bezę udekorować owocami np. granatem lub/i borówką amerykańską.Share this Recipe