Wykonanie
Jeszcze rok temu o bezach wiedziałam niewiele, zrobiłam może jedną albo dwie, ale jak zaczęłam to można powiedzieć, że się zakochałam. Zawsze słyszałam jakie to trudne zrobić
bezę, bo jest kapryśna, bo opada, bo się nie dopieka, bo coś tam. Nieprawda.
Beza jeśli
zrobi się ją dokładnie, z miłością i starannością i
doda szczyptę cierpliwości w zamian odda smak i urok.
Beza popęka, ale dodaje jej to urody. Nie bójcie się
bezy i
dajcie jej szansę.
Beza kokosowa z delikatną
waniliową chmurką była moim walentynkowym
hitem i z premedytacją jej nie opisałam przed 14-stym lutego. To deser, który
mówi kocham i lubię i warto robić go częściej.
Beza kokosowa z delikatną
waniliową chmurkąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 5 godzin
Beza kokosowa z delikatną
waniliową chmurkąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 5 godzinSkładniki
Beza3 szt.
białek210 g
cukru pudru1 łyżka
octu winnego(lub
soku z cytryny)2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g wiórek
kokosowychKrem200 g
śmietany kremówki(30% lub 36%)125 g
serka mascarpone2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu
waniliowego)1 szklanka
owoców(do dekoracji)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce
cukru pudru. Na koniec zmniejszyć obroty dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet i delikatnie wymieszać.Do
bezy wsypać partiami
wiórki kokosowe i delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) wymieszać.Masę
bezowo -
kokosową przyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej narysować okrąg o średnicy około 20 cm). Uformować.Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 50 minut.
Bezę po upieczeniu zostawić w piekarniku do wy stygnięcia (najlepiej na całą noc).Krem
waniliowyŚmietanę ubić, w trakcie ubijania dodać
cukier puder i
wanilię.Do
bitej śmietany dodać
serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Krem ułożyć na
bezie najlepiej tuż przed podaniem.
Bezę udekorować
owocami np.
granatem lub/i
borówką amerykańską.Share this Recipe