ßßß Cookit - przepis na Beza

Beza

nazwa

Wykonanie

Jeszcze rok temu o bezach wiedziałam niewiele, zrobiłam może jedną albo dwie, ale jak zaczęłam to można powiedzieć, że się zakochałam. Zawsze słyszałam jakie to trudne zrobić bezę, bo jest kapryśna, bo opada, bo się nie dopieka, bo coś tam. Nieprawda. Beza jeśli zrobi się ją dokładnie, z miłością i starannością i doda szczyptę cierpliwości w zamian odda smak i urok. Beza popęka, ale dodaje jej to urody. Nie bójcie się bezy i dajcie jej szansę.
Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurką była moim walentynkowym hitem i z premedytacją jej nie opisałam przed 14-stym lutego. To deser, który mówi kocham i lubię i warto robić go częściej.
Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurką
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 5 godzin
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 5 godzin
Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurką
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 5 godzin
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 5 godzin
Składniki
Beza
3 szt. białek
210 g cukru pudru
1 łyżka octu winnego(lub soku z cytryny)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g wiórek kokosowych
Krem
200 g śmietany kremówki(30% lub 36%)
125 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)
1 szklanka owoców(do dekoracji)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru pudru. Na koniec zmniejszyć obroty dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i delikatnie wymieszać.
Do bezy wsypać partiami wiórki kokosowe i delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) wymieszać.
Masę bezowo - kokosową przyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej narysować okrąg o średnicy około 20 cm). Uformować.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 50 minut. Bezę po upieczeniu zostawić w piekarniku do wy stygnięcia (najlepiej na całą noc).
Krem waniliowy
Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodać cukier puder i wanilię.
Do bitej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Krem ułożyć na bezie najlepiej tuż przed podaniem.
Bezę udekorować owocami np. granatem lub/i borówką amerykańską.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/beza-kokosowa-z-delikatna-waniliowa-chmurka